August Gunnarsson och Kevin Elgestål var med på isen vid fredagsträningen, men klev av när det blev intensivare.

På onsdag startar Hästens tio matcher långa räddningsprojekt.

Då räknar de med att spela. Då ska August ljumske vara okej. Då ska Kevins rygg vara redo.

Artikelbild

| Kevin Elgestål.

August Gunnarsson, med tre mål på sin 14 matcher och Kevin Elgestål, med fem mål på 47 matcher.

– Jag räknar med det. Det känns bättre nu. Det här var första gången jag var på is med laget på länge. Det var kul, sa Elgestål på väg till omklädningsrummet.

Borta för resten av säsongen är Simon Krekula (nio mål) och Henrik Nyberg (två mål).

För August har den här säsongen mest varit rehab. Hela hösten med höften och sedan en ny skada.

Han har haft många ensamma timmar i betonggymmet under bortaläktaren.

– Jag hatar det. Jag var riktigt nere i grottan där i november. Det har varit, skit, rent ut sagt. Hela säsongen. Den jobbigaste i min karriär. Det kändes bra när jag kom tillbaka och så kom en annan skada. Nu hoppas jag vara tillbaka till kvalet som stundar om 14 dagar.

Men det börjar ju på torsdag nästa vecka.

– Ja, okej. Jag har dålig koll så. Jag försöker ta små steg hela tiden. Jag spelade ganska mycket när jag kom tillbaka. Det var skitkul, men det var kanske det som tärde på ljumsken. Nu ser det ganska ljust ut. Från i måndags till idag känns det mycket bättre, men jag har inte provat att trycka ifrån så där.

Hur har du rehabat?

– Ljumsken är svår, den kan lätt överansträngas. Vila, styrke- och stretchövningar. Vi har gjort allt. Stötvågor, massage och nålar. Man vill att det ska ordna sig över en natt, men det tar tid och det har blivit bättre.

– Jag har vilat och avbelastat ryggen, sedan kört styrka och kondition med Micke (Stenbom), säger Kevin.

20 futtiga minuter på isen tillsammans med lagkompisarna kan vara ljuvliga för skadade spelare.

– Ja, att skjuta lite, vara med i tugget på isen och känna att jag får vara med, säger August.

I kvalserien ställs de mot de stora förväntningarna och kraven på att behålla allsvenska hockeyn i stan.

– Det är klart att det varit lite ångest, men för min del är det mest längtan, när jag knappt har spelat. Jag har aldrig spelat i en kvalserien. Det är första gången på tre år som jag spelar nån form av slutspel. Varje match är kamp på ett helt annat sätt. Det är det man vill vara med om nu när det blommar på vårkanten. Då det blir lite tuffare och alla dras med halvskavanker.

Växer du som spelare när det gäller mera?

– Ja, jag steppar upp och tycker att jag blir involverad i såna matcher. Det är nåt som händer när allt står på sin spets. Man vet att varje grej kan vara avgörande, svarar August.

– Det blir tajtare och roligare. Jag tycker att jag spelar bättre då. Vi vet att vi måste vinna. Men det är ingen jobbig press som gör oss sämre. Jag är taggad. Vi har fortfarande chansen att avsluta det här riktigt bra, säger Kevin som har ett år kvar på kontraktet.

Den här veckan kom en ny röst in, i form av tränaren Sune Bergman.

– Det känns som vi har det ganska lugnt i gruppen nu, som att många blivit gladare att komma till jobbet varje dag och att det är lite bättre stämning på isen också. Sen får vi se hur det blir, säger Gunnarsson.

Får supportrarna allsvenskt i Himmelstalundshallen efter sommaren?

– Vi har satt oss i skiten. Då får vi se till att fixa det. Vi kan ju inte bara lämna skeppet. Vi får ge nåt tillbaka till stan och supportrarna. Det är vi som har yttersta ansvaret där ute och vi har inte spelat så jättebra i år. Då får vi se till att spela bra i de sista tio matcherna. Jag hoppas att vi alla här har fokus på kvalet nu och inte veckan efter eller vad som händer nästa säsong, säger Gunnarsson.