LÄS MER: Vita Hästen nollades igen i Leksand

Simon Krekula och Henrik Nyberg är långtidskadade och lär knappast spela mer den här säsongen. August Gunnarsson och Kevin Elgestål har också varit borta ett tag och mot Leksand senast tvingades Linus Andersson kliva av. Ingen av dessa finns med i den allsvenska slutomgången, borta mot Västervik på fredagskvällen.

– August och Kevin är under jättefokus varje dag för att stärka området där de är skadade. Jag tror August är i träning på tisdag då vi går igång igen efter några dagars ledighet, Kevin också hoppas vi. Även Linus räknar vi med till kvalserien men det är lite mer oklart runt hans skada ännu, säger Vita Hästens tränare Leif Strömberg.

Han kunde summera femte raka förlusten efter 0–4 mot Leksand.

– Vi försöker matcha brett och ge alla chansen, det är bra att inventera lite också. I första perioden gjorde vi en del bra grejer, i andra gav vi bort 1–0 när vi hade pucken under kontroll, i slutet tog vi ut målvakten men då var det lite mindre bra värderingar här och där. Ändå en bra genomkörare för hela truppen, säger Leif.

Västervik har en slutspelsplats att försvara och lär bli en tuff utmaning för redan avsågade Hästen.

– Vi tappade lite tålamod i vårt presspel mot Leksand. Vårt presspel har annars varit väldigt bra, det är svårt att möta oss i mittzon framförallt. Vi ska jobba med tålamod nu, det är ett bra läge att möta ett bra Västervik på hemmais. Vi vill inte att de ska jubla i sin hall, säger Leif.

Efter fredagsmatchen dröjer det till 21 mars innan kvalserien drar igång. Ett uppehåll på nästan två veckor.

– Bra eller inte? För oss handlar det om att hantera det på bästa sätt. Som jag ofta säger – och det tycker jag är den enda sanningen – isolera varje dag på ett bra sätt. Utnyttja den dagen, leva den dagen. Att leva 14 dagar framåt, eller två dagar framåt, bygger inget lag utan det gäller göra det man gör varje dag bra tillsammans.

I december hade Hästen stora problem med målskyttet. Sen lossnade det under en tid, men senaste fyra matcherna har man gjort endast ett mål.

– Det handlar mycket om att ta sig till lägen, inte bara nöja oss med förstaläget utan även andra- och tredjeläget, hitta dem. Det skruvade vi mest på då. Vi kan förlora med ett mål men samtidigt ha 18 feta chanser, men kan inte nöja oss med det, då får vi skruva på de här 18 för att få två-tre andralägen. Där måste vi hitta skillnaden. Det går att hitta igen, helt klart.

Räcker det ni presterat i allsvenskan för att klara kvalet?

– Vi kommer mobilisera full kraft, det kan jag lova, och allsvenskan hit och dit, nu är det nya bollar och de kommer vi spela.

Motståndare i kvalserien är inte klara, men Hästen följer pågående play off intensivt.

– Jag har full koll. Vi kollar lagens power play, box play, spelvändningar, hur de forecheckar, allt...jag har självklart redan tittat på matcher i playoff och så filmar vi. Jag kommer se en del live framåt, vi taggar matcherna här också, de ligger på hårddisken, säger Hästen-tränaren.