Det har varit en turbulent tid runt klubben – igen. Vita Hästen har haft det tungt på isen i hockeyallsvenskan och rubrikerna vid sidan har inte heller varit övervägande positiva den här hösten.

Sporten träffar Yvonne Anglesjö i en av logerna i Himmelstalundshallen. Hon är både ordförande och klubbchef mitt i det som händer.

Hur mår Vita Hästen just nu?

Artikelbild

| Yvonne Anglesjö.

– Tabelläget är inte vad vi önskade naturligtvis. Det gör ingen av oss.

Och utanför isen?

– Det har varit lite olika saker som påverkar.

LÄS MER: Hästen nästa för vasse målskytten?

Tidigare i veckan hade någon eller några satt upp en banderoll utanför Himmelstalundshallen med budskapet att man ville att Yvonne Anglesjö skulle avgå.

Hur ser du på det?

– Det är anonymt, jag hade hellre sett att man kommit direkt till oss och pratat med oss i styrelsen än att göra en sådan här sak. Sedan är det klart att man är människa, men i min värld är det mot Vita Hästen man gör det här. Jag är en del av Vita Hästen och då blir det indirekt mot klubben som man gör det.

Kan du förstå den kritik och den frustration som finns när ni ligger där ni gör?

– Absolut, men jag kan inte påverka spelet på isen. Det är inte jag som spelar. Jag har alltid sagt att jag gör allt för Vita Hästens bästa, men snöra på mig skridskorna kan jag inte göra.

Kritiken har också varit ungefär att man upplever att det är för mycket goodwill-projekt och att ishockeyn upplevs komma för mycket i andra hand, förstår du det?

– Både och. Vi har ett ansvar när vi spelar i hockeyallsvenskan, och det är att även bidra till samhället. Något som även är ett viktigt sätt att marknadsföra sig på. Ett önskemål från hockeyallsvenskan är också att vi ska göra olika event, det är inte unikt för Vita Hästen, säger Yvonne Anglesjö och fortsätter:

– Hockeyallsvenskan pratar om att man ska göra olika CSR-projekt, vilket vi tycker är positivt. Vi ser att det är oerhört viktigt både för våra spelare och för våra partners att engagera sig. Det finns sponsorer som går in och stöttar oss bara för att vi valt att engagera oss i UN Womens nationella kommitté Sverige och dess värdegrunder. Jämställdhet ligger i tiden och vi vill föregå med gott exempel och visa vägen för andra klubbar.

LÄS MER: Attack mot Hästens ordförande

Yvonne Anglesjö säger att hon uppskattar passionen som finns bland supportrarna och fansen.

– Jag hade önskat att man tagit kraften som man använder för att leta fel och använt den till att stötta och hjälpa istället. Vi måste göra det tillsammans, det är inte en person som kan vända på det här.

Men kan inte ni som klubb bli bättre på att få med er alla genom att vara bättre på information och kommunikation?

– Vi har haft många möten där vi bjudit in. Där vi bett om frågor. Vi känner att vi har gjort mycket, sedan hade vi säkert kunnat göra ännu mer men varför frågar man oss inte på mötena? Vi finns där och vi har alltid haft en öppen dörr till kansliet.

Har du någon gång funderat på att hoppa av?

– Det man ska tänka på är att jag inte är här för min skull eller för min egen persons skull. Jag är här för Vita Hästens skull. Jag fick ett uppdrag och att jag blev klubbchef var egentligen en tillfällig lösning som styrelsen valde att permanenta. Om jag ska avgå måste man se vilka konsekvenser det kan få. För min egen skull kan jag göra det när som helst, men jag har också ett ansvar mot alla som jobbar i klubben, svarar Yvonne Anglesjö.

– Det är inte så att jag går ut en dag och det kommer in en ny nästa. Det är en process på ett antal månader och vad ska hända med Vita Hästen under tiden? Om det finns ett missnöje kan man först vända sig till styrelsen och sedan till valberedningen.

Har du själv en plan för hur länge du tänker dig att jobba för Vita Hästen?

– Det är inte så jag tänker egentligen. Det är en sak i taget. Just nu är fokus på klubbens bästa.

LÄS MER: "För en dialog – kan bryta med Boden på direkten"

En av turerna under hösten var när tre personer ur aktiebolagets styrelse hoppade av mitt under säsongen (samtliga valde att stanna i föreningens styrelse).

Hur allvarligt är det?

– Det är inte bra för Vita Hästen. Vi går kort, men vi är fortfarande det antalet ledamöter vi behöver enligt bolagsordningen.

Yvonne Anglesjö förnekar samtidigt de uppgifter som florerat att avhoppen skulle ha något att göra med olika syn på förtroendet för huvudtränaren Leif Strömberg.

– Det handlade inte om det alls. Alla var rörande överens om att han ska vara kvar, säger hon.

Styrelsen har betonat förtroendet för Strömberg flera gånger om under säsongen, trots att det inte gått bra sportsligt utan till och med poängmässigt sämre än under Jonas Johnsons ledning förra hösten.

– Det handlar faktiskt om att det finns ett förtroende från spelarnas sida. Flera nyckelspelare har tillfrågats. Där har man fört fram att det inte kommer göra någon skillnad, det är inte där problemet ligger. Då har styrelsen lyssnat på det. Vi känner oss trygga i de svaren vi fått. Det alla klubbar behöver är kontinuitet, lugn och ro och förtroende för att alla jobbar för klubbens bästa.

En annan fråga, men att du har dubbla roller; hur påverkar det? Som klubbchef ska ditt jobb bedömas av en styrelse där du själv är ordförande?

– Det är en hel styrelse så det finns inga problem där. Sedan är det en enorm belastning på mig som person att ha det på det sättet, men vi har valt det under den här tiden för att inte belasta klubben mer.

Ni har betat av skulder, samtidigt finns ett par pågående processer kvar där ni krävs på pengar men bestrider. Hur skulle du beskriva klubbens ekonomi idag?

– Sedan jag kom in är det det bästa som varit. Vi har inga skulder alls idag hos kronofogden. Vi har vår F-skattesedel på plats. Vi har jobbat upp förtroendet hos väldigt många företag i Norrköping och vi har en avbetalningsplan till kommunen på många år framåt, säger Yvonne Anglesjö.

LÄS MER: Om förtroendet: "Inget case för mig"

Hittills har klubben valt att plocka in Daniel Josefsson och Mattias Beck för att förstärka laget. Man har även flaggat för att det kan komma fler förstärkningar framöver.

Jobbar ni aktivt mot sponsorer för att få loss pengar specifikt för det ändamålet?

– Det gör vi. Vi har ett antal sponsorer med oss och det finns pengar som är öronmärkta för spelare i så fall. Och så har vi det initiativet som Hästen Fanz gjort med supporterspelaren.

Yvonne Anglesjö säger att Per Ledin varit aktuell ett par gånger om, men tackat nej två gånger.

– Första gången var förslaget att han skulle vara här hela säsongen, det mynnade ut i att han sa kanske en månad. Men sedan tackade han nej av familjeskäl. Därefter ringde han upp, vi gjorde ett förslag på tre matcher men när det blev skarpt läge ångrade han sig på grund av familjeskäl igen.

LÄS MER: Hon kräver Vita Hästen på 200 000

Det finns andra spår, Björn Svensson till exempel?

– Det gör det absolut. Björn är en jättefin spelare med en historik i Vita Hästen. Självklart skulle vi vilja se honom här, men mer kan jag inte säga idag.

Hur allvarligt skulle det vara för klubben att åka ner i hockeyettan?

– Det är klart att ingen vill det, och det är inte det vi jobbar för heller. Vi har ett enda mål och det är att vara kvar i allsvenskan.