LÄS MER: Här är en annan svensk som kan skjuta

LÄS MER: Kolla in Tinnerholms bomb

Artikelbild

| Anton Tinnerholm firar sitt mål mot Columbus

LÄS MER: Succédebut för förre ÅFF-backen

I New York Citys senaste match mot Columbus dribblade lagets östgötske ytterback Anton Tinnerholm in ett läckert avgörande mål. Det var hans tredje för säsongen.

– Jag lyckades tömma ut mina sista krafter och kunde dra igenom från mittplan, sen göra en skottfint och till sist lägga in den med vänstern. En skön känsla, beskriver han.

Brokindskillen som lämnade Malmö FF för New York efter 2017 års SM-guld har haft en fin inledning på sitt USA-äventyr, är hyllad av fansen och flera gånger inröstad i veckans MLS-elva. Nu siktar den östgötske fotbollsexporten på att ta hem MLS-titeln.

– Vi ligger bra med i tabelltoppen, sen gäller det bara att se till att hålla formen över slutspelet, säger Tinnerholm.

Flera svenskar har lämnat för MLS de senaste säsongerna och ligan har som bekant fått ett rejält uppsving i popularitet sedan Zlatan Ibrahimovic anlände till LA Galaxy.

– I och med att lagen får ha tre ”designated players” (spelare som får tjäna mer än MLS lönetaksregler) finns ofta en oerhörd kvalitet i lagen. Dock kan det bero en hel del på stjärnornas dagshumör hur bra de faktiskt spelar, poängterar den förre ÅFF-backen.

Utöver att MLS innehåller dessa utvalda stjärnor finns en hel del andra skillnader.

– Här i USA är det inte lika taktiskt, men man har istället ett högre tempo och ett spel som verkligen böljar fram och tillbaka. Det krävs att man har god grundkondition. Och det har jag så ligan passar mig riktigt bra.

Då USA missade att kvalificera sig till fotbolls-VM i Ryssland har MLS inte haft något uppehåll. På grund av tidsskillnaden har 27-åringen – som gjort nio A-landskamper – haft svårt att följa VM och Blågults framgångar.

– Tyvärr såg jag bara matchen mot Tyskland. Ofta har vi haft vår morgonträning samtidigt som VM så jag har varit tvungen att säga till vår assisterande tränare att hålla koll på resultatet och informera mig om hur det går, berättar han.

Faktum är att på andra sidan Atlanten har inte alls blickar riktats mot Ryssland de senaste veckorna.

– I New York är inte fotboll så stort. Men förhoppningsvis ökar intresset tills USA arrangerar VM 2026.

Trots avsaknad av fotbollsintresse bland New York-borna trivs Anton Tinnerholm riktigt bra efter ett drygt halvår i ”The Big Apple”:

– Jag bor ju i världens bästa stad så det finns väl inget direkt att klaga på. Sen börjar jag ju inte känna mig som en amerikan bara sådär utan det är alltjämt en hel del som är ovant. Att få lönen i en check är en sån grej, eller för den delen att det är helt omöjligt att dricka kaffe i bilen på grund av att vägarna är så dåliga.

Utan sommaruppehåll för VM så har inte Anton Tinnerholm haft chansen att kunna bege sig hemåt till Östergötland för semester.

– Nej, med tre dagars sommarledigt är det omöjligt. Sen är säsongen så pass lång i MLS i och med att slutspelet avgörs i december och sedan drar försäsongen igång igen i januari. Så vi får se hur det blir med ett besök hemma, säger Tinnerholm.

Avslutningsvis, hur ser då den perfekta lediga dagen ut för dig?

– Då åker jag ner till Meatpacking District, strosar runt med en kaffe, tar en lunch på något av de undangömda ställena där och sen avslutar dagen med en fin middag på The Catch, en av mina favoritrestauranger här i New York.