LÄS MER: De kan missar toppmötet

LÄS MER: Därför har kaptenen missat träningar

LÄS MER: PODD: "IFK är nummer ett i Sverige"

Ett välkänt ansikte slog sig ner på läktaren när IFK Norrköping tränade. Det var Magnus Haglund – med elva säsonger i Elfsborg och ett SM-guld bakom sig.

Sporten slog sig ner bredvid Haglund för en pratstund.

– Jag jobbar ju inte nu utan är ledig det här året. Jag har spenderat mycket tid med familjen och använt året till att åka ut och besöka många klubbar och många tränarkollegor, berättar Magnus Haglund för Sporten.

Det har varit klubbar i allsvenskan och utomlands som Danmark, Norge och England.

– Jag gör det här för att jobba med min egen utveckling. Man hinner inte riktigt med det på samma sätt när man är mitt i det. Då är det nästa träning och nästa match som dominerar, säger Haglund och lutar sig tillbaka:

– Sedan har jag kört 14 år på högsta nivå. Elva i Elfsborg och tre i Lilleström. Det har varit en hög arbetsbelastning vilket gör att det är fint att få en tid med återhämtning och förkovran och tid med familjen.

Det har varit ett skönt 2018 för dig?

– Ja. Att ladda batterier behöver man. Nu känner jag mig väldig sugen efter allt energitillskott. Jag är laddad och har dessutom lärt mig en hel del under den här perioden.

För Magnus Haglund finns det inget annat än att återvända till elitfotbollen och en roll som tränare.

– Vi får se var och när det blir. Det ska passa och kännas intressant, säger Magnus Haglund.

Hur ser de här besöken hos olika klubbar ut för dig?

– Jag kollar på träningen och utvärderar med laget hur de upplever vad de har varit med om. Vad som funkar och var utvecklingspotentialen finns. Det blir diskussioner runt det, mycket taktiska diskussioner som är intressant och utvecklande.

Magnus Haglund har haft god koll på allsvenskan under sitt sabbatsår. Så här säger han om IFK:

– Jag har sett ett par matcher. De har ett otroligt spelande lag med offensiva kvalitéer. De har fått till defensiven på ett bra sätt med sitt spelsystem, säger Haglund.

45-åringen har noterat en intressant trend under de senaste åren i fotbollen. Den pratar han gärna om.

– Det är tydligt i allsvenskan, och även internationellt. Ett tag gick anfallsspelet fram väldigt mycket, i svallvågorna av Barcelona och Guardiola, från 2008 och framåt. Men under de sista två-tre åren har motdraget varit att lagen har skärpt till sin defensiv igen. Vi har sett ganska mycket fembackslinjer, säger Magnus Haglund.

Han ger ett konkret exempel.

– AIK leder allsvenskan. De är bra offensivt, men framför allt är de riktigt bra defensivt vilket har betalat sig. Nästa steg för de svenska klubbarna är att gå framåt i det offensiva spelet. Att hantera och klara av att vara vassa när man får kontringslägen. Att bli ännu bättre i spel mot lägre försvar med fem backar. Där har vi nästa utmaning. Det krävs för att fotbollsevolutionen ska rulla vidare.

– Kravet på spelarna att ställa om från försvars- till anfallsspel har höjts enormt. Annars är du inte med och spelar i dag – du måste vara en tvåvägsspelare. Förr kunde kanske en del komma undan med att göra et halvdant jobb defensivt om man hade en bra offensiv. Det finns inte plats för det nu.

Magnus Haglund ser fram emot IFK Norrköping–AIK på söndag.

Kan något stoppa AIK från guldet?

– Det ser onekligen bra ut. Men om Norrköping kan vinna på söndag, så öppnar det ju upp striden. Och här hemma är de extremt bra. Det finns möjligheter.

Till sist, hur ser du på ditt gamla lag Elfsborg?

– Det har varit en tuff säsong. En säsong där de bygger om i sitt sätt att träna och spela. Sånt kan ta sin tid innan det sätter sig. Jag tror att de hänger kvar utan problem och sen tror jag att det lyfter igen nästa år, säger Magnus Haglund om klubben som han 2006 tillsammans med Peter Wettergren (Janne Anderssons assisterande förbundskapten) förde till det första SM-guldet på 45 år.