Tolvårige Hugo Bostedt har slagit nytt personligt poängrekord flera gånger den senaste månaden och har kvalificerat sig till deltagande på elitserienivå, där han tävlar mot landets toppåkare mellan 13 och 15 år.

– Konkurrensen är ganska hård då de flesta är äldre än mig. Senast kom jag femma bland landets bästa ungdom pojkar, det var bra, säger Hugo, som tävlar för Norrköpings Konståkningsklubb.

Han har just lämnat isen efter söndagens friåkningsprogram i NKPG-pokalen i Himmelstalundshallen. Han vann pojkarnas ungdom 13A ganska överlägset, men hade drygt en poäng upp till sitt "pers" på 70,70.

Artikelbild

| Hugo Bostedt.

– Det gick ganska bra, det känns tryggt här på hemmaplan. Jag hade med ett nytt hopp, en trippel salkow. Det är svårt och jag lyckades inte riktigt, det var inte så bra, men får öva mer, säger Hugo.

Det finns många tillfällen till det för trots att han bor i Hällestad, norr om Finspång, finns han i ishallen i Norrköping sex dagar i veckan.

– Det är ganska långt att åka till träningen men det går bra. Det blir buss eller skjuts av mamma. Mycket mer än läxor och konståkning hinner jag inte, säger Hugo.

Han började med konståkning redan som fyraåring och tycker att det är minst lika roligt nu som då.

Artikelbild

– Väldigt roligt, speciellt att prova på nya saker. Man får nytt program ungefär vartannat år men ändrar ofta saker i programmet, berättar han.

Närmast väntar distriktslagstävlingen SKF-trofén i Sundsvall där Hugo representerar Östergötland. Därefter internationell tävling i Köpenhamn och eventuellt elitseriefinalen senare i april, dit Hugo i nuläget är reserv.

Artikelbild

– Till nästa år siktar jag på att komma med till SM. Då behöver jag sätta mina hopp rent och inte göra några missar, säger Hugo, som är en av NKK:s två killar bland de totalt 49 tävlingsåkarna.

Övriga från NKK på pallen var Linnea Gyldorff som vann ungdom 15A, flickor och Emma Jakobsson, trea i junior B1 damer.

Artikelbild

NKK-tränaren Kim Zandvoort var mycket nöjd med hemmaåkarna det här veckoslutet, både de i stjärntävlingen och i klubbtävlingen.

– Det har gått bra, vi ser tydligt att alla går framåt och är jättenöjda med de flestas insats. Alla vill, man lyckas inte alltid men ska man utvecklas behöver man testa nya saker också. De vågar mer och mer nya svårare hopp. Överlag är alla i tränarteamet nöjda med hur åkarna har satsat, säger Kim efter att helgens sista åkare lämnat isen.

Artikelbild

Klubben har sex A-åkare nu, en bra siffra enligt Kim. Hon och alla åkare kan glädja sig åt att ha kvar isen i "Himpan" en och en halv månad längre än tidigare vårar, ända till slutet av maj.

– Vi är jättelyckliga över att få förlängd säsong med hjälp av Vita Hästens ungdomsverksamhetssatsning. Nu slipper vi åka till Nyköping och Linköping som vi gjort alla år, där isen kostar 1 500 kronor i timmen och ingen har råd med. Nu kan vi fortsätta här hemma, i och med det har vi sökt elitlicens till Svenska Konståkningsförbundet. För att kunna ha åkare på elitnivå måste man ha licens, men förbundet ställer då krav på förlängd säsong, säger Kim.