Det är snart inte någon nyhet längre om bandyklubbarna har problem med att få isen i ordning. Det är snarare en jättenyhet om seriepremiärer och träningar på full plan kan börja på planerad tid.

Trots hårt jobb med Himmelstalunds bandybana i drygt två veckor finns det ännu ingen is.

– Jag vill betona att de har gjort ett väldigt bra arbete. Men de är inga trollkarlar, när vädret är som det är nu – då går det inte, säger Borgia-ordföranden Marcus Johansson som minns svunna tider när Borgia hade is 8 oktober.

Marcus Johansson, som har skrivit ett öppet brev till Norrköpings politiker, är tydlig med vad han anser om tillståndet:

– Jag känner när jag är uppe här och hör att maskinerna går och det tickar pengar. Jag kan inte tycka att det är försvarbart att kommunen ska lägga pengar på något som inte funkar och inte är hållbart på sikt. Det är bättre att de lägger de pengarna på en ny gräsplan eller vad som helst, det finns hål att stoppa det i, det vet vi, säger Marcus.

Han eftersträvar en inbyggnad av isen.

– Det är en idé som har funnits i över tio år. Man kan börja med bandyytan och fortsätta med isen nere vid Stallet. Då finns en möjlighet att bedriva verksamhet. Om vi ska ha inplanerad verksamhet i fyra månader om året som kanske närmar sig tre, då kan vi faktiskt inte hålla på längre. Och det får man hålla sig pragmatiskt till, säger Marcus.

– Det jag helst vill ha är ett beslut. Nu är det mellanmjölk. Det måste tas ställning till angående vilken väg man ska gå.

Johansson berättar att Borgia har bättre ungdomsverksamhet än på många år, men att lagen får åka till städer som Nässjö, Katrineholm, Västerås och Örebro för att få träna och spela matcher – något som blir slitsamt för föräldrar som får köra och en ekonomisk belastning för Borgia. Och när det blir träning i Norrköping så är det tight om tid och plats på de isytorna som finns inomhus.

– Nu kanske isen blir klar om några dagar. Men det kommer ett nytt år och då står vi säkert här igen, säger Marcus Johansson.

– Jag kan inte säga att jag är uppgiven. Vi har tagit fram förslag. Jag tycker dock att vi är värda ett svar, så vi vet hur det ligger till. Alla inblandade blir lite trötta på det hela.

Hur det blir med Borgias A-lags premiär i helgen är oklart. Det är redan bestämts att P16-laget, som spelar i den högsta serien, får flytta sin hemmapremiär till Katrineholm.

Tror du att det är rimligt för Borgia att få en hall inom överskådlig framtid?

– Om man vill ha en skridskoåkningskultur i Norrköping är jag övertygad om att det kommer bli av. Men om det blir om fem, tio eller tjugo år vet jag inte. Vi följer samma mönster som ishockeyn som spelade utanför förr i tiden. Det vi vill ha är en tidsaspekt på när det kan hända, så vi vet vilken inriktning vi ska hålla.

Vi har varit i kontakt med Olle Vikmång (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande, som har läst Borgias brev till kommunen, men vill vänta med att kommentera det till torsdagen.