Trots klart övertag för Guts i skottstatistiken (51–23) var det hemmalaget Valdemarsvik som vann fredagskvällens kvalmatch till division 2 med 5–0. Samuel Jupiter i hemmakassen hade en smått osannolik afton. Han tog samtliga 51 skott!

– Det var riktigt svettigt. Så många skott och samtidigt hålla nollan har jag aldrig varit med om tidigare, sa 22-årige Samuel.

– Men jag fick bra hjälp från backarna så Guts fick oftast ta skotten utifrån. Sen hade jag det lilla flytet med mig den här gången. 5–0 hade vi inte trott på innan, vi är "underdogs" i kvalet medan Guts har värvat flitigt. Det här var en riktig laginsats, sa Västervikskillen i Valdemarsviks mål.

Björn Olsson, tränare i Guts, hade det inte lika muntert.

– Får man inte in pucken vinner man inga matcher. Det var en sån dag och det är bara att lyfta på hatten för målvakten som var fenomenal, sa Björn.

Valdemarsvik tog ledningen halvvägs in i första perioden och gjorde även 2–0 med bara lite mer än minuten kvar av perioden. Ett psykologiskt mycket viktigt mål. Guts uppförsbacken blev ännu brantare efter "Vikens" tredje fullträff tidigt i andra perioden. 3–0 blev sen 4–0 mindre än två minuter in i sista perioden, och där avgjordes nog matchen inför hela 311 åskådare i Sparbankshallen.

– De spelade "igelkottsförsvar" med fem man typ på mållinjen och försvarade sig bra, sa Björn.

För Guts var det en förlust som troligen blir helt avgörande i kvalserien. Vid seger hade Finspångslaget haft allt i egna händer, men nu är man hela fem poäng efter ledande Osby med endast två omgångar kvar. Även Valdemarsvik har samma poäng som Guts. Det ska mycket till för att något av lagen ska kunna passera Osby.

– Tungt och surt, nu är det en jättelång väg för att det ska gå vägen, sa Björn Olsson.

Endast ett lag tar steget upp i division 2 till nästa säsong.

Målen: 1–0 (10.21) Fredrik Asplund, 2–0 (18.28) Tomas Jörbrink, 3–0 (23.31) Fredrik Asplund, 4–0 (41.50) Tomas Jörbrink, 5–0 (50.53) Mathias Fransson.