Widar Tobias Billström har svenskt rekord i antal obrutna år som migrationsminister. Mellan 2006 och 2014 ansvarade han för invandringspolitiken i Fredrik Reinfeldts regeringar. I februari/mars 2013 hängde han dock kanske lite löst.

I intervjuer med pressen sa Tobias Billström att "volymen" invandrare spelade roll: "Alla förstår att det är lättare att integrera tusen än tiotusen invandrare." Dessa egentligen helt okontroversiella sakupplysningar orsakade en formidabel storm i det medialpolitiska vattenglaset. Billström tvingades till pudlar och ursäkter. Statsminister Reinfeldt dementerade uppgiften om att antalet invandrare var en viktig fråga för Moderaterna.

Mer att läsa: Byt kurs medan tiden finns.

Vad som är lite svårt att förstå så här i efterhand är varför Fredrik Reinfeldt gjorde som han gjorde? Nästan ett år före Billströms volymer erinrade Fredrik Reinfeldt vid ett flertal tillfällen om invandringsrelaterade problem. Vilket Maggie Strömberg påminde om i en artikel i Fokus (13/2 2013): "I maj hade han sagt till TT att arbetslösheten i Sverige inte var så stor om man tittade på etniska svenskar mitt i livet. I SVT:s Agenda några månader senare förklarade han dåliga skolresultat med ensamkommande flyktingbarn. Senare förklarade Reinfeldt att de som kommer till Sverige har lägre kunskaper än vad landets arbetsmarknad kräver."

Moderaterna var på spåret långt tidigare. Nuvarande skuggfinansminister Ulf Kristersson var tidigare ordförande i partiets inrikespolitiska arbetsgrupp. I november 2008 talade han på M: s Framtidskonvent i Sollentuna. Jag var där. "Svensk migrations- och integrationspolitik har misslyckats. Flyktingmottagningen, introduktionen till Sverige och SFI fungerar så illa att det i genomsnitt tar sju år att få ett arbete i Sverige. För kvinnor mer än tio år", sa Kristersson.

Ändå halkade M så snett i invandringsfrågan under 2014. Märkligt.

I en intervju i Sydsvenskan (10 maj 2017) är Tobias Billström självkritisk.

"Redan 2012-2013 visste vi (--) att allt fler människor samlades i Turkiet som ett resultat av konflikterna i Syrien och Irak. Förr eller senare skulle det ske en väldigt stark inströmning av människor till EU. (--) Det var också därför jag menade att det var viktigt att Moderaterna inför valet 2014 tog fram en politik för en sådan situation. Vi borde tala om för väljarna att vi ville föra en annan migrationspolitik", sa Billström.

Men så blev det inte.

Billström är också kritisk.

"Sverige är mitt inne i en lågfrekvent kris. Vi har fortfarande en flyktingkris som kretsar kring flera delar av migrationspolitiken. Sverige har en allt för hög inströmning av asylsökande som förvärrar en redan ansträngd flyktingsituation," sa Billström i Sydsvenskan med adress Stefan Löfven.

Det där tål att lyssna på. Låt inte Reinfeldts märkligheter bli till Löfvens märkligheter.