Om konsten att avveckla Corona med förnuft

I går den 23 mars var det precis fyrtio år sedan folkomröstningen om kärnkraft genomfördes.

Det är alltid bra om det finns tid och plats för lite förnuft i politiken när saker och ting ska utvecklas eller avvecklas.

Det är alltid bra om det finns tid och plats för lite förnuft i politiken när saker och ting ska utvecklas eller avvecklas.

Foto: TT

Krönika2020-03-24 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den politiske sekreteraren på LO Mats Eriksson påminde om årsdagen i ett inlägg på sociala medier. I folkomröstningen fanns tre linjer. En (3) som ville avveckla snabbt, en (1) som ville avveckla långsamt och en (2) som ville avveckla med "förnuft". Linje två fick flest röster. Mats Eriksson som stöttade Linje två då det begav sig föreslog att parollen "Avveckla kärnkraften - men med förnuft" borde lånas in till dagens kamp mot Coronaviruset Covid-19: Avveckla Corona - men med förnuft."

Det är väl en nåd att stilla bedja om att det ska bli på det viset.  Det finns tecken som tyder på en sådan utveckling. Först skällde "alla" på regeringen och Folkhälsomyndigheten för att de stängde och stoppade för lite. Under den senaste veckan har vinden vänt; nu skaller istället "alla" på regeringen och Folkhälsomyndigheten för att de stänger och stoppar för mycket. Båda angreppsvinklarna rymmer ett otal döda själar som staten kommer att ha på sitt samvete om inte politiken läggs om just så eller just si. I det ena scenariot kommer sjukvården att packa ihop med tusentals onödigt döda som smärtsam effekt. I det andra scenariot kommer massarbetslöshet och ekonomisk krasch  att leda till tusentals onödigt döda i självmord och i cancer. 

De där båda linjerna hänger egentligen ihop. Alla vill ju avveckla Corona som allvarligt hälso- och samhällshot. Det är bra att Folkhälsomyndighetens tunga inflytande nu balanseras mer öppet och tydligt mot uttalade finans-företags- och samhällsekonomiska intressen.  Chansen ökar därmed för en avveckling av Corona under förnuftiga former. 

 Hittills – peppar, peppar, ta i trä – har det gått bra med sjukvården.

Det talas i och för sig om den storm/tsunami av svårt sjuka som är på väg fram mot sjukhusportarna. Kanske är det så; kanske är det på något annat vis. Den som lever får se.

Med jobben är det antagligen värre redan nu. 

Svenska staten går in starkt med ekonomiska stödpaket. Det är bra. I längden är det dock ohållbart att staten tar över näringslivet. I långa loppet är det enbart en öppen och sund marknadsekonomisk omvärld som får hjulen att rulla, välståndet att frodas och välfärden att finansieras.

På söndagskvällen i SVT talade statsminister Stefan Löfven till medborgarna. Jag känner mig trygg med honom när han slipper politikpolitikens piruetter. Löfven lyssnar prestigelöst på smittskyddsexperterna och han har näringslivets och jobbens intressen i sitt DNA. En perfekt man för förnuftet.