Agenda Partiledardebatten i Agenda söker sig ofta nya former. Så också denna söndagskväll. Jag ska inte öda tid på att recensera den debattpolitiska förnyelsen - bland annat dueller mellan två partiledare - i på förväg bestämda fyra ämnen. Jag nöjer mig med att säga att det mesta blev som vanligt; det vill säga partiledarna hittade vägar att tala om de ämnen som de vill tala om; oavsett SVT: s prioriteringar. En liten klagopunkt är dessutom att duellupplägget tryckte ihop de som alla vet dysfunktionella allianserna med V, S och MP i ena hörnet och de fyra borgerliga partierna i det andra hörnet.

I den verkliga politiken är det ju helt andra dueller som är intressanta. Mellan Annie Lööf och Anna Kinberg Batra. Mellan Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven.

Det första ämnet var integration och invandring. Inget direkt nytt kom fram. Annie Lööf var roligast. "Det är fler som har åkt till månen än som har ett av regeringens traineejobb". Det blir ingen intressant debatt när SVT anslår ämnet med att det handlar om antalet "flyktingar som kom till Sverige 2015." Som om saken skulle handla om "flyktingar" under ett visst år. Det är en fördummande beskrivning av verkligheten som fjärmar politiken från verkligheten. Vilket den ökande arbetslösheten bland de utomeuropeiska invandrarna visar. Det handlar inte om att "några" av de som kommit det senaste decenniet har låg utbildning - som Stefan Löfven fortfarande framhärdar med att säga. Det fins ett stort behov av allvarliga resonemang om detta. Jag tror att till exempel Isabella Lövin, språkröret från MP, skulle kunna bidra mycket positivt i en sådan seriös diskussion. Hon är en bra person. Men dessvärre finns inget sådant utrymme. Hon läser istället upp talepunkter om att borgerligheten vill sänka skatten med "70 miljarder"; talepunkter som hon inte bottnar i. Eller pinsamma anklagelser om kriminaliteten i SD: s riksdagsgrupp. Vilket övertydligt visades i tevekamerornas obarmhärtiga sken. Varför lånar du dig till detta Isabella Lövin? Du har journalistens och författarens perspektiv i din kropp. Släpp fram det; resonera, diskutera; låt inte politrukerna stympa dig.

Artikelbild

| Agenda. Annie Lööf vände ryggen åt Jimmie Åkesson i debatten i på söndagskvällen. Åkesson var dock högst tveksam till att Alliansen är ett seriöst alternativ.

Det andra ämnet var sjukvård. Det inleddes med en duell mellan Jonas Sjöstedt och Ebba Busch Thor. Själva ämnet berördes högst marginellt. Sjöstedt skällde på företag precis som vanligt. Ebba Busch Thor fick i vart fall in en kul poäng. Sjöstedt anklagade den förre KD-ledaren för att han arbetar i ett vårdföretag. Ebba Busch Thor svarade att hon hellre hade en f d partiledare som arbetade och gjorde rätt för sig än en partiledare som Sjöstedts företrädare Lars Ohly som lever på bidrag.

Stefan Löfven gjorde ett bra inspel i frågan om "vinster i välfärden." Han ville inte "förhandla i SVT" men det kändes ganska uppenbart att Löfven inte kommer att sätta sig in i en vänsterbur i den frågan.

Annie Lööf och Jimmie Åkesson hade en duell om ämnet "Lag och ordning". Den duellen var kvällens behållning. Annie Lööf visade att det går att diskutera på ett anständigt sätt med Jimmie Åkesson. Det märktes tydligt att Jimmie Åkesson - i vart fall inte ännu - bottnar i det slags seriösa diskussion som Annie Lööf bjöd upp till. Hon förklarade - utan alla dessa överord om fascism och nazism - varför det var bra att SD röstat på Alliansförslag och varför det enligt henne inte var aktuellt med ett regeringssamarbete mellan C och SD.

Jimmie Åkesson kontrade emellertid starkt. Efter att ha varit lite utanför den första timmen så kom Åkesson igen i en laddad sekvens med Annie Lööf. Centerledaren höll en känslosam appell om de "svin" som våldtar barn och om behovet av en sträng rättsstat som kan slå till mot förövarna oavsett om de heter "Sven eller Ali".

Jimmie Åkesson kontrade med att "du vill bara prata" eftersom du inte vill utlösa den majoritet som - inklusive SD - finns i riksdagen för att skärpa lagarna. Annie Lööf svarade att hon arbetade för en Alliansregering som ska ta itu med problemen och att hon inte kunde samarbeta med SD på grund av partiets "rasistiska rötter". Jimmie Åkesson fick in en tiopoängare när han konstaterade att ingen kan tro på en majoritet för de fyra allianspartierna i nästa val. "Du behöver tala med oss om du vill göra något annat än att prata" sa Åkesson. Annie Lööf svarade att väljarna ska få säga sitt och att hon trodde att väljarna skulle göra en alliansregering möjlig. Där är Annie Lööfs svaga punkt. Det vet hon om.

Kvällens sista ämne var skolan. Inget nytt framkom.

När det gäller regeringsfrågan öppnade sig inga nya perspektiv. Stefan Löfven har - utan att tala om det - dörrarna öppna. Han och socialdemokratin har ytterst lite gemensamt med Sjöstedts extremvänsterargumentation. Miljöpartiet är ju heller ingen önskepartner för S. Känns lite oroligt denna kväll där de tyska Socialdemokraterna gick i drickat så det sjöng om det i den största delstaten. Alla vet ju att det krävs något nytt för att ta hand om Sverige på bästa möjliga sätt.