Widar Annie Lööf och Jimmie Åkesson har dominerat den inrikespolitiska scenen under helgen. Annie Lööf har talat och framträtt på Centerpartiets Kommundagar i Göteborg. Sverigedemokraternas partiledare har intervjuats i Ekots Lördagsintervju.

Centern och Sverigedemokraterna är de som går bäst i opinionen. Enligt stora och avvägda undersökningar som till exempel Polls of Polls i Dagens Samhälle har både C och SD ökat storleken på sina sympatiskt inställda skaror med över 40 procent sedan valet 2014.

En rättvis jämförelse mellan de båda partiledarnas prestationer under den gångna helgen landar i att medan Annie Lööf tycks vilja lägga allt mer av sitt krut på att smälla igen dörrar så riksdagshuset skakar så ägnar sig Jimmie Åkesson åt att "myrsteg för myrsteg" öppna dörrar på glänt. Jimmie Åkesson framstår i jämförelsen som den jordnära realpolitikern av de båda.

Mer att läsa: Hoppa du också Löfven.

Annie Lööf tycks sakna slavar på vagnen - ingen kan begära att Staffan Danielsson ska ta varje fight! - som påminner om det som är lika uppenbart som döden: Vill Annie Lööf inte regera med stöd av vare sig Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna så blir det inget regerande för Annie Lööf. En politiker ska visserligen inte tas bokstavligt i varje detalj; i vart fall inte så här pass långt före ett val. Det kan vara skönt att likt en Mona Sahlin egga sina egna genom att slunga ut att vi ska "aldrig göra det" och vi ska "aldrig göra det". Men hon får nog passa sig. Smäller hon igen dörrar alltför upprepat och bestämt så kan det bli så att hon blir sittandes alldeles ensam i ett stängt rum med alla sina procent. Vill hon vara med i leken på allvar så kommer hon att behöva välja mellan Löfven och Åkesson.

Mer att läsa: Mikael Sjöbergs rop på hjälp.

Saker och ting förhåller sig nämligen precis så som Jimmie Åkesson förklarade i Ekots Lördagsintervju. SD kan få 20 eller 40 procent i valet. Men ändå bli helt utan inflytande. Det är inflytandet - makten om man så vill - som bör vara partiernas strävan i en valdemokrati som vår. Därför har hantverk, samarbete och uthållighet avgörande betydelse i all riktig politik.

Moderaterna i riksdagen genomför nu ett tufft hållbarhetstest av SD. Gå det att lita på SD i samma utsträckning som man kan lita på ett annat parti? Avgörande månader väntar för Jimmie Åkesson.