Sören Boström: Rensar Vikbolandet.

"På fritiden cyklar lokföraren Pelle Ahnlund, 59, runt på Vikbolandet och plockar upp aluminiumburkar, petflaskor och glasflaskor i dikena.

– Det händer att jag får nedlåtande blickar från bilister, som kanske tror att det är någon ”lodis”, som samlar pant för att få ihop till en flaska Vino Tinto, säger Pelle Ahnlund med ett leende.

– Men det får jag förstås bjuda på, för vad ska man tro när man ser mig plocka skräp i dikena...

Vad handlar det om då?

– Jag vill helt enkelt hjälpa till att hålla Vikbolandet lite renare från skräp, av flera skäl. Framförallt miljöskäl, men också att det finns risk för att kor kan tugga i sig trasiga burkar och rent av dö. När det gäller glasflaskor kan de ju förorsaka en eld med hjälp av solljus, om det vill sig riktigt illa."

Henrik Jonsson: 24: åriga Maria redo för tung roll.

"Viljan att vara med och påverka väcktes under uppväxten i Hageby. Nu är Maria Sayeler, 24, redo för sitt första riktigt tunga uppdrag inom politiken. ”Det kommer bli en utmaning, definitivt, men jag är jättetaggad”, säger hon.

Vid kommunfullmäktige förra veckan röstades Maria Sayeler (S) fram som ny ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden. Med sina 24 år blir hon nu en ovanligt ung gruppledare i kommunen.

– Jag är förväntansfull men också lite nervös. Jag är så mån att om att göra bra ifrån mig och har så stor respekt för det här uppdraget, och alla som röstade på mig i valet, säger hon."