Widars ledare På sin kongress har fackförbunden inom LO ställt sig positiva till frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA. Det är mycket bra.

LO har för det allra mesta lyckats hålla frihandelsfanan högt. Vilket säkerligen inte alltid har varit lätt. Även i ett så extremt exportberoende litet land som Sverige ligger protektionismen ofta där och lurar. Som fackföreningsledare kan det i många lägen - till exempel när företag läggs ner för att flyttas till andra länder - kännas lockande att vilja sätta utlandet i motsättning till svenska intressen av välstånd och välfärd.

LO är på det stora hela en stabil och samhällsnyttig aktör. För det allra mesta har fackets företrädare en resonlig och vägvinnande attityd i konfliktiga och samhällsbetydande frågor.

Det är väl egentligen bara det här med SD som stundom tycks få LO: s kompassnål att snurra hejvilt. Vilket är ett problem som LO: s ledning delar med S-ledningen. Båda grenarna på det gamla arbetarrörelseträdet utmanas kännbart av Sverigedemokraterna. I SCB: s stora mätningar är det tydligt att S vid varje halvårsmätning från Centralbyrån för statistik får lämna ifrån sig opinionsstöd till SD. Medan LO har fått se hur en växande andel av de egna medlemmarna uttrycker sympati med Sverigedemokraterna. Under en period hösten 2015 då invandringspolitiken var kaotiskt urspårad var SD enligt flera opinionsmätningar rentav största parti bland LO: s medlemmar. Sedan omsvängningen 24 november förra året som landar i en riksdagsvotering i dag har läget förbättrats; S är åter största parti i LO. Och i flera stora valkretsar runt om i landet tar S tillbaka väljare från SD.

Trots dessa tydliga samband mellan politik och opinionsutfall så väljer dock såväl S som LO att tala om helt andra saker än den numera vettiga invandringspolitiken. Statsminister Stefan Löfven - senast på LO-kongressen igår - lägger nazism och rasism i knät på LO-medlemmar som lutat åt SD. Medan LO: s Karl-Petter Thorwaldsson i något slags avledande manöver går till våldsamma och Donald Trump liknande populistattacker mot påhittade vinstnivåer i utbildningsföretag. Någon rådgivare har kanske sagt att SD-väljare gillar sådant?

Bättre vore att behandla väljare och medlemmar som vuxna. Säga det självklara: Vi har lyssnat på er. Vi lägger nu om invandringspolitiken. Kom tillbaka till oss så får du hela paketet med frihandel, förnuft, öppna exportmarknader och reglerad invandring.