Kan öppna för missbruk och för kriminalitet

Jonas Sjöstedt mullrar om planer på en misstroendeomröstning i riksdagen om arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och riksdagsledamoten Ali Esbati på pressträffen där de meddelade sina planer på ett misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och riksdagsledamoten Ali Esbati på pressträffen där de meddelade sina planer på ett misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2019-11-22 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Enligt Sjöstedt är det "kaoset i Arbetsförmedlingen" som gör att riksdagen bör fälla Nordmark genom att rösta nej till förtroende. 

En del av Sjöstedts argument är starka i sak. Att  - som regeringen planerar - använda Lagen om valfrihet (LOV) i detta sammanhang är rent tokigt och kan öppna för kriminalitet och missbruk på de arbetslösas bekostnad. När staten öppnar för privata företag i verksamheterna ska det vara väl genomtänkt och kvalitetsmotiverat. Skolinspektionens skandalösa tillkortakommande när det gäller att stänga den så kallade Vetenskapsskolan i Göteborg är ett av flera nutida och varnande exempel på att staten är illa rustad för att styra över privata verksamheter på ett medborgarnyttigt sätt.

Vänsterpartiet är för litet för att själv kunna driva igenom en omröstning i kammaren. Därför säger Sjöstedt att han ska "ta kontakt med Moderaterna" för att efterhöra deras stöd för en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter är både M och SD intresserade av att stödja V: s initiativ. Skulle även KD ansluta så finns det en tydlig majoritet i riksdagen för Sjöstedts initiativ.

Det är naturligtvis helt i sin ordning att Vänsterpartiet sonderar terrängen för en misstroendeförklaring. Partiet är för stunden i det närmaste helt isolerat och utan inflytande  i riksdagen. I det regerande januariblockets samarbetsavtal står det rakt på sak skrivet att ett syfte med januariavtalet är att hålla "ytterlighetspartier" som V och SD borta från politiskt inflytande.

Jonas Sjöstedt släppte visserligen fram Januariregeringen. Men han har i övrigt inga förtroliga band med regeringen. Att han vill markera självständighet och oberoende är således inte något konstigt. Och i sakfrågan har Sjöstedt flera poänger.

I vår röriga parlamentariska situation är det tämligen naturligt att det blir fler misstroendeomröstningar än eljest. Och detta av flera olika skäl: Bygga nya block, få hugg på sin motståndare, synas i strålkastarljuset, svinhugg går igen...Det är inget att moralisera över. 

Fast just denna misstroendeomröstning blir nog inte verklighet. Även regeringen kan nämligen räkna mandat. Misstroendeinitiativ med majoritet ställs in eftersom en följsam regering ser till att anpassa sig till majoriteten. Det kallas för parlamentarism och är sunt och klokt. 

Karta: Riksdagshuset