I kväll går vi för hoppet om en ljus framtid

Ett gott samhälle bygger på att vi är fria att leva i vår egen tro, tradition och övertygelse.

Här en bild från ett tidigare fackeltåg i Norrköping på Förintelsens minnesdag. Olle Vikmång och Thomas Wärfman hoppas på stor uppslutning ikväll igen.

Här en bild från ett tidigare fackeltåg i Norrköping på Förintelsens minnesdag. Olle Vikmång och Thomas Wärfman hoppas på stor uppslutning ikväll igen.

Foto: Matz Glimhed

Debatt2020-01-27 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under två veckor genomförs Demokrati- och människovärdesdagarna i ett samarbete mellan Norrköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping. Som en del av programmet avgår i kväll den 27 januari ett fackeltåg från Norrköpings Synagoga till den judiska begravningsplatsen för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag. Facklorna tänds för att hedra de människor som blev offer för den förvända människosyn som då tilläts växa sig stark i Europa, men även för att påminna om varför vi än idag måste ta varje tecken på antisemitisk eller antidemokratisk verksamhet på yttersta allvar. 

Det är nämligen lätt att inbilla sig att de motbjudande värderingar som gav grogrund åt nazismen dog under det sista krigsåret 1945. Men den kanske enskilt viktigaste förutsättningen för den förföljelse som till slut resulterade i systematiska massmord existerar än i dag – ifrågasättandet av människovärdet. 

Att förminska en människas värde kan göras på många sätt, även så subtilt att det är svårt att upptäcka. Genom nedsättande uttryck om exempelvis etnicitet, religion, kön eller sexuell identitet i dagligt tal eller kommentatorsfält kan individer eller grupper gradvis berövas sitt människovärde ända tills omänskliga handlingar blir legitima. En sådan utveckling sker inte plötsligt, utan breder tyst och omärkligt ut sig i samhället om vi inte ständigt är på vår vakt mot ondskans uttryck. 

Även i nutid riskerar vi att vänja oss vid misstänkliggöranden och bristande tillit mellan människor. Återigen präglas politiken i en stor del av Europa av främlingsfientliga budskap. Till det kan även en ny sorts hänsynslöshet läggas som i Sverige allt oftare kommit att visa sig vid grova våldsbrott. Den senaste tidens uppmärksammade skjutningar och sprängdåd, bland annat i Norrköping, är tydliga exempel på hur lågt oskyldiga människoliv värderas i dessa situationer. I kombination med rasism, antisemitism, islamofobi eller förtryck av HBTQ-personer skapar det en grund för ohyggliga dåd som till varje pris måste motverkas. 

I arbetet med att värna människovärdet måste alla goda krafter samverka. För oss är det självklart att främlingsfientlighet och intolerans inte ryms i ett demokratiskt samhälle. Ett gott samhälle bygger på att vi är fria att leva i vår egen tro, tradition och övertygelse och att vi tar ett både personligt och gemensamt ansvar för varandra.

I en tid då väpnade konflikter, naturkatastrofer och negativ miljöpåverkan tyvärr fortsätter att tvinga delar av jordens befolkning på flykt blir värderingen av andra människors liv och grundläggande trygghet att extra viktig. I Norrköping finns en stark och långvarig tradition av att välkomna nya människor med olika bakgrund hit för att leva i fred och frihet och bli en del av oss som redan lever här. Det gör oss stolta och hoppfulla om framtiden. Vi hoppas därför på många deltagare i fackeltåget och de övriga aktiviteterna under Demokrati- och människovärdesdagarna – för att minnas Förintelsen, för att stå upp för människovärde och demokrati och för att sprida hoppet om en ljus framtid. 

Karta: Norrköpings synagoga