Göran Johansson insåg tidigt att svensk invandringspolitik var på väg åt helt fel håll. Hans utsiktspunkt var god; som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg såg han de allvarliga problemen komma.

I boken "Göran Johansson - en färgstark visionär" - som den erfarne politiska reportern Mats Wångersjö nyligen gett ut på förlaget Tre Böcker - får Göran Johansson frågan om vad som har gått snett?

"Vi har aldrig jobbat med integration i Sverige, enligt min mening. Vi har ju nästan motsatsen till integration idag. Vi segregerar", svarar Johansson.

Göran Johansson var Göteborgs starke man under ett par decennier fram till sin avgång som kommunstyrelsens ordförande 2009. Mats Wångersjö har under årens gång skrivit hundratals artiklar om honom i Göteborgstidningen GT. Till grund för boken ligger också en längre intervju som genomfördes under sommaren 2014. Tanken var att genomföra flera intervjuer - bland annat om Göran Johanssons långa fackliga erfarenhet inom SKF och IF Metall. Men det blev aldrig så. Den 23 oktober 2014 dog Göran Johansson efter en längre tids sjukdom.

Göran Johansson var en mycket speciell person. Jag kände honom inte. Men självklart har vi träffats till och från. Livet gjorde mig ganska tidigt van vid att känna empati för dynamiska, lite buffliga, självtänkande, humanistiska och innerst inne självbekräftelsejagande personer. Så mina minnen är goda.

Göran Johansson åkte inte på någon räkmacka i politiken. Likt sin namne och på många sätt like Göran Persson fick Göran Johansson klä skott för mycket kritik och misstänksamhet från mer nervöst lagda partivänner. Under en period var det populärt att skälla honom för rasist.

2002 fick han enorm uppmärksamhet när han föreslog att endast invandrare som kunde försörja sig själva skulle få bosätta sig var de ville. Svenskundervisningen skulle vara obligatorisk. För detta kallades Johansson för "Sveriges Le Pen". 2007 larmade Göran Johansson om det stora antalet irakier som via människosmugglare kom till Sverige och till förorterna i nordöstra Göteborg.

"Vi är ett av få länder som inte har tak för invandring. Det är ohållbart", sa Johansson för 10 år sedan. För detta krävde Vänsterpartiet hans avgång.