Frågan kan avgöras i en folkomröstning

Upprörda känslor svallar nu i Vägföreningarna och bland dess medlemmar.

Curt Andersson tar bland annat upp frågan om ansvaret för vägbelysningen i sin artikel där han diskuterar om vägföreningarnas framtid i Norrköping.

Curt Andersson tar bland annat upp frågan om ansvaret för vägbelysningen i sin artikel där han diskuterar om vägföreningarnas framtid i Norrköping.

Foto: TT

Debatt2020-01-09 09:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem ska vara huvudman, stå för kostnader och bland annat ta ansvar för gator, belysning och skötsel av grönområden? Röster höjs för att en folkomröstning borde komma till stånd innan kommunen fattar sitt beslut. I varje fall om nu presenterade förslag inte på väsentliga punkter korrigeras av ansvarstagande politiker.

Norrköpings styrande kvartett skriver i sin överenskommelse för innevarande mandatperiod att alla invånare ska kunna känna sig inkluderade i samhällsgemenskapen ”oavsett var i kommunen vi bor”. Kvartetten skriver också att det av trygghetsskäl bland annat krävs ”fungerande belysning”.

Om man tar dessa ord och beslut på allvar så behöver inte frågan om vägföreningarna och dess uppgifter vara ett problem. I ordnade former och med full respekt för varandra kan komplicerade knutar lösas upp till något positivt om man tar rimlig tid på sig för samförståndslösningar. Vägföreningarna har sina uppgifter som man sköter på ett bra och effektivt sätt och kan säkert göra det ytterligare en tid med rimligt stöd från kommunens sida. Men att med tvång lägga på nya uppgifter på föreningarna är varken klokt eller ekonomiskt.

Kommunen har genom sitt fastighetsinnehav ett stort antal andelar i vägföreningarna. Ökade uppgifter och kostnader för föreningarna slår tillbaka på kommunen genom höjda avgifter och flera andelar. Därför – hasta inte fram några beslut! Avvakta i varje fall det förslag som regeringen bereder vad gäller en förenklad metod för framräkning och ändring av andelstal i vägföreningar. 

Karta: Vikbolandet