Widar Nyligen dömde tingsrätten i Falun en 50-årig man till fängelse för mord. Enligt åklagaren och enligt målsägarbiträdet Evin Cetin som företräder offrets familj råder det ingen tvekan om att mordet är hedersrelaterat. Makan till den 46-årige man som mördades av 50-åringen genom hugg med en sax i halsen har i polisförhör detaljerat redogjort för de hot som hennes make utsatts för. Släkten har - genom 50-åringen - beordrat 46-åringen att mörda sina två äldsta döttrar därför att de umgicks med pojkar på - enligt släkten - felaktiga sätt. 46-åringen vägrade att mörda sina barn och blev själv mördad; så har åklagaren och Evin Cetin lagt fram saken i rättssalen.

Mer att läsa: Alltmer bisarrt om papperslösa.

Både den dömda gärningsmannen och offret är släktingar till Fadime Sahindal som mördades av sin pappa 2002; ett brott som på allvar fick upp svenskarnas ögon för hedersvåldet. Tidigare i år dömdes en annan släkting till Fadime för mordet på sin ex-frus sambo i Bollnäs. Evin Cetin var målsägarbiträde även i den rättsprocessen. Inför den nu avslutade tingsrättsförhandlingen i Falun sa Evin Cetin till SVT Nyheter att: "Det här är ett brutalt mord, med tydliga hedersrelaterade inslag. Det är inte första gången som ett sånt här brott begås av den här karaktären. Mina klienter medverkar för att få stopp på de här brutala övergreppen i hederns namn."

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse och utvisning. Tingsrätten - som ansåg att det inte finns tillräckliga omständigheter för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att ett hedersrelaterat motiv förelegat - dömde till 12 års fängelse och avvisade kravet på utvisning.

Mer att läsa: Staten smiter från notan.

Målsägarbiträdet Evin Cetin säger till SVT att familjen kommer att överklaga till hovrätten eftersom de "vill att straffet ska bli strängare och framför allt att den åtalade utvisas."

Utvisningarna av folkbokförda utländska medborgare som begått allvarliga brott har halverats under senare i år. Det visar en kartläggning från Brottsförebyggande rådet. Det är en olycklig utveckling som anses bero på att domstolarna värderas den dömdes "anknytning" till Sverige högre än tidigare. Här behöver en ny praxis sättas i högre instans. Om så inte sker behöver justitieminister Morgan Johansson agera. Vid grova brott - som mordet i Falun - bör staten prompt säga upp anknytningen till den dömde. Detta bör ske dels av omsorg om Sverige som invandringsland och dels av omsorg om offrets anhörigas anknytning till Sverige.