Widar Det går just nu tretton på dussinet av dystra utsagor om den västerländska demokratins problem. Dagens Nyheters ledarsida som ofta - med viss rätt i mina ögon - betraktar sig själv som den liberala demokratins flockledare konstaterade till exempel att "Demokratin kan dö av brist på kärlek" (23/3). På samma tidnings debattsida skriver fem personer (som DN lustigt nog utnämner till "experter på mänskliga rättigheter") att demokratin i Sverige kan avskaffas på ett och ett halvt år. (25/5)

På både ledarsidan och debattsidan är det slemma "populister" och/eller "hatisk högerpopulism" som är bovarna i dramat.

I SVT har samtidigt inletts en serie där den insiktsfulle förre TV4-chefen Jan Scherman tar tempen på riksdagshuset under rubriken "Länge leve demokratin." Första programmet hade undertiteln "Hotet inifrån". (Kan ses på SVT Play) Temat är lika klassiskt som givet: Den snart 60-årige Scherman har under hela sitt liv tagit demokratin i Sverige för given. Men är han och vi andra egentligen invaggade i en falsk trygghet? Och för att avrunda med en modern klassiker så har regeringen i närtid utsett en ambassadör som anser att demokratin i Sverige redan är mer eller mindre avskaffad. (SvD besöker Juholt på Island 14/10 2017.)

Det finns emellertid mer intressanta demokratidiskussioner att relatera till.

Mer att läsa: Vinster ut och okända in.

Arvid Åhlund är journalist på Dagens Industri och en beläst och modern tänkare om demokrati. I senaste numret av Axess Magasin begåvar Åhlund oss med en imponerande översikt av den internationella demokratidebatten som tagit ordentlig fart i och med valet av Donald Trump, Brexit och genom framgången för partier som till exempel AfD i Tyskland och SD i Sverige. Åhlunds långa text mynnar ut i något som jag läser som en antydan om att kärnan i demokratin är "skepticism." Det känns tilltalande och rimligt. Rätten och dygden att förhålla sig skeptisk - inte likgiltig eller ignorant utan just skeptisk - är något som borde kunna förena oss alla som inte har våra tankerötter i de gamla totalitära läror som gång på gång krossat just demokratin.

Att vara skeptisk är ett utmärkt, uppfordrande och krävande demokratiskt förhållningssätt. Dags att sätta fart.