Botten är nådd och vi orkar inte med mera

Personal inom vård och omsorg har av ”tradition” tackat och tagit emot under lång tid. Sprungit fortare, tänjt på sig lite till.

Marine Brunius och Ann Björling är mycket kritiska till besparingar inom vård och omsorg.

Marine Brunius och Ann Björling är mycket kritiska till besparingar inom vård och omsorg.

Foto: Henrik Jonsson

Debatt2020-01-18 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men denna gång är botten nådd och vi orkar inte mer!

Fortsatta neddragningar kommer i slutändan medföra katastrof. Det finns en enorm risk att många kommer ge upp och faktiskt säga upp sina tjänster, kanske till och med välja bort vårdyrken helt och hållet. I en tid då behoven är stora att behålla befintlig och kompetent personal strävar kommunen åt det totalt motsatta hållet vilket är totalt ohållbart.

Att tro att heltidsarbetande skall öka med rådande situation är faktiskt rent av ett skämt! Ingen, eller åtminstone ett fåtal kommer orka!  Vi anser att för att heltidsarbete skall kunna möjliggöras måste ledningen börja i rätt ände: gör en konkret och tydlig arbetsbeskrivning för vad varje yrkeskategori inom vård-och omsorg och framför allt vad utbildade undersköterskor inom vård-och äldreomsorg skall utföra. Först därefter kan omstruktureringar vara möjliga!

Krisen är här och det känns som att välfärden är på väg att krascha helt. Välfärden utarmas mer och mer och var har medmänsklighet, solidaritet och förmågan att värna om de svagare i samhället tagit vägen? Undersköterskeyrket är tyvärr ett lågstatusyrke och i dagsläget undergrävs det ännu mer och får sämre status. Ändå pratas det hela tiden om ”hur viktiga undersköterskor är” och att vi ”är stöttepelare vilka samhället rasar utan”. Upp till bevis, för det är inte vad huvuddelen av politiken idag signalerar till oss!

Vi undrar hur politiker och tjänstemän tänkt att alla dessa nyuppförda och i många fall felaktiga (utifrån allt vi vet om vård av personer med demenssjukdom) och opraktiska byggen skall bemannas om ni genomför planerade neddragningar av personal? Dessa byggen som kostat miljontals med kronor och förmodligen är en stor del av underskotten de senaste åren.

Många  äldre är i behov utav mer vård, särskilt de som faktiskt till slut har möjligheten att få sig en plats på särskilt boende. Och ju fler som når över 90-95 års ålder, desto fler kommer också att avsluta livet med någon form av demenssjukdom. För det är en sjukdom, och den sjukdomen finns det idag inte någon bot för. Den går att bromsa till viss del, men ej botas!

Och till sist; Hur Mia Sköld, kan neddragningar av personal inom vård-och omsorg ligga i linje med Miljöpartiets ideologi? Vi trodde att MP stod för högre humanitära värden, men vi kanske har alldeles fel där?

Mia Sköld är gruppledare för Miljöpartiet.
Mia Sköld är gruppledare för Miljöpartiet.
Karta: Norrköping