Vill bygga ut marmorbruksmuseet

Krokeks Hembygdsförening vill bygga ut marmorbruksmuseet i Kolmården.

Christer Ericson från Marmorbruksmuseet, till vänster, får släktforskningsfakta av Hans Frieberg om släkter som jobbade på Marmorbruket.

Christer Ericson från Marmorbruksmuseet, till vänster, får släktforskningsfakta av Hans Frieberg om släkter som jobbade på Marmorbruket.

Foto: Sören Boström

Krokek2019-11-14 15:00

– Vi har börjat undersöka möjligheterna att bygga ut museet, eftersom vi är trångbodda.

Det säger Åke Wintenby, ordförande i Krokeks Hembygdsförening, som sköter om Marmorbruksmuseet i Kolmården.

–  Vår förhoppning är att bygga ett helt nytt utställningshus på vårt museiområde, där vi får större möjligheter att visa våra samlingar för besökarna.

Hur har årets sommarsäsong varit?

– Det fantastiska är, att museet och dess verksamhet fortfarande fortsätter att öka lite, både när det gäller antalet besökare och själva verksamheten.

Hur många besökare har ni haft i sommar?

– Det rör sig om drygt 4 000 besökare, varav många kom med buss och de flesta fick också en guidning av våra lokaler och det som finns sparat i dom.

–  Och vi har även haft en hel del skolklasser här från Råssla och Navestad, vilket känns väldigt bra.

Och ekonomin?

– Den är god, säger Stig Danielsson, som är ansvarig för ekonomin. Och det beror framförallt på allt ideellt arbete som utförs av oss som sköter om museet samt inkomster från de marmorsaker som vi gör själva och säljer i vår försäljningsbod.

– Vi har även haft god hjälp av de fyra ungdomar, som jobbade på museet i sommar, via Norrköpings kommun.

Vid senaste mötet, kom släktforskaren Hans Frieberg på besök och överlämnade fakta om släkterna Bäck, Björn och Klasson.

– Värdefull information, sa Christer Ericson från museet, för många i de här släktena jobbade på Marmorbruket när det begav sig och att få mer information om dessa människor känns förstås intressant för oss på museet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!