I terrormålet vid Solna tingsrätt, som hålls i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt, är fem uzbeker och en kirgiz misstänkta för terrorbrott.

Mest spektakulära är de påstådda planerna på tillverkning av bomber med stora mängder inköpta kemikalier, som tre av männen, i Stockholm och jämtländska Strömsund, misstänks för. De nekar till det.

Rätten går nu närmare in på andra åtalspunkter. Alla sex misstänks för finansiering av terrorism vid olika tillfällen.

Till känd IS-medlem

Åklagare Per Lindqvist anför som bevis kvitton på olika penningöverföringar, där avsändare och mottagare framgår. En åtalspunkt rör en överföring som misslyckats den 27 december 2017, men som följs upp av två överföringar den 28 december som skett med tre minuters mellanrum från två av de åtalade, en 30- och en 39-åring. De överför exakt samma summa, 9 884 kronor, varav en av dem med falsk identitet, till samma mottagare. Pengarna går till en man i Turkiet.

(Denne man) förmedlar pengar till Yusupov, säger Lindqvist, och syftar på en känd IS-medlem, Botir Yusupuv, som dödades i strid 2018 enligt terrorrörelsens egen dödsruna, och enligt Säpos analys.

Medger chatt

En del av pengarna ska 30- och 39-åringen fått av den medåtalade 46-åringen.

46-åringen medger att han har chattat med Yusupov, men förnekar brott och att han skulle bidragit med några pengar till de andra.

30- och 39-åringen förklarar i sin tur överföringen med att pengarna skulle till 30-åringens fru och barn i Turkiet, som olagligt befann sig i landet och saknade pengar till mat. Mellanhanden hjälper enligt 30-åringen personer i en sådan situation.

Åklagaren pressade 39-åringen länge om det inte var så att pengar som överförts vid ett annat tillfälle gått till IS och för att stödja rörelsens familjer. I en översättning av en chatt som 39-åringen har med en kvinna i vad som kan vara Idlib i Syrien, ber han henne ge pengarna till änkor och föräldralösa barn efter "martyrer". Men med martyr avses dödad i bombningar, säger 39-åringen.

Men när du talar om familjer efter martyrer menar du då inte män från IS som dött i kampen mot (president) Bashar al-Assad? frågar åklagaren.
I Idlib finns inga IS-medlemmar, och i IS-område ingen bank, svarar 39-åringen.