"Strypsex inte ovanligt bland de unga"

Måste man gå med på strypsex? Så lyder frågan på en affisch med knallrosa text som sitter uppe på åtminstone en skola i Norrköping.

Zandra Kanakaris, Generalsekreterare 1000 Möjligheter vill motverka det farliga "strypsexet".

Zandra Kanakaris, Generalsekreterare 1000 Möjligheter vill motverka det farliga "strypsexet".

Foto: 1000 Möjligheter

Nyheter2019-12-05 06:45

Bakom affischen står organisationen ungarelationer.se som är en nationell stöd- och kunskapsplattform med syftet att motverka killars våld mot tjejer i ungas relationer. Olika affischer togs fram i samband med organisationens lansering i februari 2019, som sedan skickades ut till alla skolor i Sverige. 

– Allt material som finns på sajten har tagits fram tillsammans med målgruppen, ungefär 200 ungdomar har deltagit. Affischen ”Måste man gå med på strypsex?” var den som de flesta unga i referensgrupperna lyfte fram som den absolut viktigaste av fyra olika. Det är också en av de som är mest klickad på Snapchat och som driver in unga till chatten, där man pratat vidare om olika typer av våld, säger Zandra Kanakaris, Generalsekreterare 1000 Möjligheter, som driver ungarelationer.se.

Är det vanligt med ”strypsex” bland unga idag?

– Vi har inga exakta siffror, men det var väldigt uppenbart i ungdomsreferensgrupperna att det är en absolut verklighet, och vi får in väldigt många i chattarna, säger Zandra.

– Nu har vi haft 4500 samtal i chatten sen i februari, och 186 000 unika besökare på sajten – flera av de här samtalen handlar bland annat om just strypsex. Det är inget ovanligt eller chockerande för unga idag skulle jag säga. 

Zandra berättar att hon ser väldigt allvarligt på att fenomenet blivit så pass normaliserat, och att man ser en tydlig koppling mellan våld i ungas relationer till de ungas konsumtion av pornografi. 

– Det är väldigt tydligt att det här med strypsex kommer in då. Porren innehåller mycket mer våldsamma inslag än vad den gjorde förr. Och den är mycket mer åtkomlig och lättillgänglig för unga än var den var, för kanske bara 10–15 år sen. Idag ligger den första exponeringsåldern någonstans mellan 11–13 år. Det är inte alltid att man exponeras för det frivilligt. 

Vid organisationens lansering var alltså ”strypsexaffischen” den som de unga ansåg viktigast, men kontrasterande nog också den som många lärare och vuxna inte vågade ta med sig. Marknadsföringen har dock haft effekt.

– Vi ser att den uppenbart öppnar upp för väldigt välbehövliga samtal. Porrkritiska samtal kring att, nej det måste man inte göra – någonsin. Och att våld kan se ut på väldigt många olika sätt. Våld förklätt till sex inte är okej. Vi ser att unga har ett jättestort behov av att prata om det här, säger  Zandra Kanakaris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!