SD gick från 12,9 procent i EU-valet 2014, och ökade därmed med 6,3 procentenheter i kommunen. Med 19,2 procent är de största parti i kommunen, följt av Socialdemokraterna på 18,9 och Moderaterna på 17,9.

– SD var ju väldigt stora i riksdagsvalet också i Söderköping, men det här var positivt, över förväntan faktiskt, säger Annelie Sjöberg, gruppledare för partiet.

Framgången tror hon beror på att SD:s hållning i EU-frågan stämmer bra överens med hur många här upplever sin vardagssituation. Många väljare har en skeptisk inställning till EU, menar hon.

Artikelbild

– Att man vill reformera EU och ge mindre makt till Bryssel, men ändå stanna kvar och ha ett europeiskt samarbete, tror jag är det som ligger i linje med vad många väljare tycker och känner.

Hon tror också att migrationsfrågan är ett skäl till valframgångarna.

– Den havererade migrationspolitiken, där man lägger en stor del av skulden på EU, det kan påverka också. Man vill i högre grad kunna bestämma över sin migrationspolitik och hur många flyktingar man ska ta emot. Även vår landsbygdspolitik gör att många röstar på SD.

I övrigt är resultatet i Söderköping liknande det på riksnivå. Näst mest ökar Moderaterna här med 3,7 procentenheter, därefter kommer Kristdemokraterna som ökar med 3,1 procentenheter. Centerpartiet ökar med 2,8 procentenheter, vilket är mindre än i riket i stort (+4,3). Vänsterpartiet ökar med 0,1 procentenheter.

Backar gör Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Det sistnämnda backar med 3,4 procentenheter i Söderköping, vilket är ett större tapp än på riksplanet där de ser ut att backa med 0,8 procentenheter.

– Vi tappade även i valet i höstas och jag tror att det är en trend som går igen även i EU-valet, säger Tuula Ravander (S), oppositionsråd.

– När vi gjorde vår valanalys konstaterades att vi har svårt att nå ut med vad vi vill, och även med vad vi lyckats åstadkomma.

Man kan också konstatera att valdeltagandet har ökat markant i kommunen. Enligt de preliminära siffrorna har det gått från 46,1 till 55,3 procent.

– Jag tror att människor över lag är mer intresserade av europafrågor, man börjar inse att EU har ganska stor påverkan på våra liv. Ökar medvetenheten så ökar även valdeltagandet, säger Tuula Ravander.

– När man känner sig berörd av en fråga och tycker något är viktigt, då masar man sig upp ut soffan och röstar, säger Annelie Sjöberg.