Det handlar om Sankt Annas stora kultur- och nöjessatsning i sommar, "skärgårdsspektaklet" Kärlek och telefoni. Allt efter en idé av Barbro Mellqvist som driver Edgars på Lagnö. Det är det gamla, vita huset med vinklar och vrår som ska fyllas med sång, musik och teater ett par dagar i juli.

– Det har varit både pensionat och telefonväxel i huset. Men sedan somnade det in i sin törnrosadröm, men nu har vi börjat kicka på det lite och vill väcka liv i huset igen, berättar hon.

Hon kontaktade kompositören Bosse Wastesson, som i sin tur pratade med textförfattaren Ture Rangström. Duon har samarbetat tidigare och trivs ihop.

Artikelbild

| Nettan Lekström och Bibbi Holmqvist i samtal.

– Från början tänkte jag att det bara var ett skämt. Men sedan tände vi till på idén, säger Bosse Wastesson, som har sina rötter nära Edgars.

– Jag är uppvuxen i handelsboden på Lagnö och har många minnen därifrån. Jag har hört många skrönor och är väl något slags facit. Min familj har flyttat 300 meter på 300 år, så då vet man var hemma är.

Ture Rangström bor i Stockholm, men spenderar sina somrar på Törnsholmen. Han förälskade sig i huset direkt.

– Ja, det är ett spännande hus! Att man har en känsla för den här skärgården råder ingen tvekan om.

Artikelbild

| Skådespelarna Nettan Lekström och Willy Boholm tillsammans med Bibbi och Lennart Holmqvist, som står för scenografin.

Med den ingången är det inte svårt att förstå att det här kan bli hur bra som helst. Nu arbetas det för fullt med att fylla varje vrå, fönster, dörr och andra ställen man minst kan ana det, med skärgårdsspektakel. Här utlovas dragspel, dans, myggor, fiskare, bönder och sommargäster. Huset kommer att befolkas av sommarboende, älskande par, skeppsfolk och lotsar. På frågan vad storyn handlar om, får vi svaret att det inte är riktigt klart.

– Det vet vi knappt. Men vi har en miljö, huset, där det finns en telefonväxel och det dyker upp en handelsman med sin springschas, säger Ture Rangström, som fortsätter:

Artikelbild

| Bosse Wastesson och Ture Rangström är vana att samarbeta, så även i sommarens "skärgårdsspektakel" i S:t Anna.

– Det blir både nyskrivet och lite gammalt. Det blir dans på bryggan och bergshällar, roligt, vackert, en och annan tår och äkta skärgårdskänsla.

Bosse Wastesson:

Artikelbild

| Ture Rangström (närmast kameran) skriver och Bosse Wastesson komponerar i ett nära samarbete. Willy Boholm (till vänster) är en av skådisarna som sedan framför resultatet av deras arbete.

– Det blir lite hej-och-hå-låtar, lite glatt, visor, musikal och så avslutas allt med "hymnen till Sankt Anna" och då räknar vi med att inte ett öga är torrt.

Nästan alla skådisar är klara och det handlar om såväl etablerade som amatörer. I rollistan syns bland andra Willy Boholm, Nettan Lekström och Kajsa Nilsson. Alla är med på noterna om att få texter skickade till sig hemma under våren.

Artikelbild

| Barbro Mellqvist, som driver Edgars på Lagnö, var den som kom på idén med att fylla huset med folklustspel i sommar.

– Det här är inget projekt för nervösa själar, därför har vi valt personer med stor erfarenhet. Man kan sina grejer när man kommer och sedan repar vi i två dagar, säger Bosse Wastesson.

Kajsa Nilsson läste teater på gymnasiet och studerar just nu till teaterpedagog på Marieborgs folkhögskola. Hon gillar upplägget:

Artikelbild

| Kajsa Nilsson studerar till taterpedagog på Marieborgs folkhögskola och är en av skådespelarna i uppsättningen.

– Jag har stått på scen sedan jag var 15 år. Det är bara att öva på och sedan får man ta det som det går!

Skärgårdsspektaklet finansieras av Kustlandet, Sparbanksstiftelsen Alfa, Region Östergötland, Söderköpings kommun, Havet i Navet och S:t Anna hembygdsförening.

– Det är många arrangörer som driver runt det här, säger Barbro Mellqvist som berättar att biljetter finns tillgängliga på Edgars på Lagnös hemsida.

– Det här ska bli otroligt roligt. Jag känner mig trygg!

"Kärlek och telefoni" spelas den 10-14 juli.