Med ett par rejäla slutkliv i den höstlövsbeströdda sluttningen är Björn Esping uppe på kullens topp och kan blicka ut över ett disigt Söderköping med Ramunderberget, långt därborta, i fonden. Den avslutande stigningen ingår i den vandringsslinga som Björn Esping själv har dokumenterat och i sitt egenhändigt sammanställda register kallar för "Broby tre kullar".

– Lättgången och lätt att hitta till, säger han. Gångavstånd från Stinsen. Kan rekommenderas. För mig handlar det hela om att inspirera andra att komma ut i naturen. Andra kommuner har Naturkartan som app för mobilen. Jag har istället sammanställt ett antal leder som jag tipsar om, beskriver och bifogar kartor och vägbeskrivningar till.

Så här långt omfattar hans register över "Vandringsleder i Söderköpings närhet" tio leder som ingående presenteras på hans egen hemsida. "Broby tre kullar" är den snällaste med sina måttfulla 2,4 kilometer. Björn Esping beskriver den, i sin guide, som "en fantastisk vandring genom skogar med månghundraåriga tallar och förbi enastående utsiktsplatser".

Artikelbild

| Toppen. Hela Söderköping breder ut sig långt där nere sedan Björn Esping nått kullens högsta punkt.

Man kan, förstås, bli gåsugen för mindre.

Vilket också är meningen.

– Jag har vandrat i hela mitt liv och runt om i världen, säger han. Det finns inget bättre sätt om man vill komma ner i varv, upptäcka lugnet och hitta sig själv. Och det är en naturligt njutning. Inte konstgjord på något sätt. Jag håller på med det här projektet med lederna för att jag vill att folk ska komma ut i naturen och uppskatta den på samma sätt som jag gör. Lär man sig att tycka om naturen, lär man sig samtidigt att vara rädd om den. Lite miljötänk finns med i bakgrunden.

Björn Esping "skapar" sina vandringsleder och promenadstråk till stor del med utgångspunkt av redan befintliga vägar och stigar. Han testar och provgår. Då och då är han exempelvis inne på Östgötaleden och nosar. Som i den 3,6 kilometer långa pärlan "Kvarndammen runt" till exempel.

Artikelbild

| Vägvisare. Ibland använder Björn Esping snitslar för att visa hur man ska gå.

– Som privatperson kan jag givetvis inte hålla på och markera upp lederna precis hur jag vill, säger han. Det går inte utan markägarnas tillstånd. Men jag kan beskriva dem och visa hur och var man kan gå. Det är tips på trevliga upplevelser helt enkelt. Med lite motion därtill. Jag uppfattar det som att jag gör en samhällsinsats. Det är tillfredsställande att göra något som inte bara är till för en själv.

För tillfället har Björn Esping tips på tio vandringsleder på sin hemsida. Han hoppas kunna fylla på med ytterligare några till vad det lider. Bland annat i västlig riktning i anslutning till Göta kanal. Han menar att intresset för vandring ökar i Europa och gissar att turister i Söderköping i högre utsträckning kommer att fråga efter den här typen av aktivitet i framtiden.

Artikelbild

| Vandrare. Björn Esping är ägnat sig åt vandring i hela sitt liv.

– Men, säger han också, naturen är ju som den är runt Söderköping. Det är inte Alperna precis. Men, visst, det finns fina delar här också.

Som "Broby tre kullar". Efter att toppat den norra kullen och njutit av utsikten vänder Björn Esping tillbaka. Nu sluttar det nedför. Hans egen beskrivning berättar att "stigen rundar vattentornet och leder förbi några enorma gamla tallar för att lite senare komma tillbaka till stigen". Verkligheten visar sig stämma med beskrivningen och snart är start och mål vid kyrkogårdsparkeringen nått.

Artikelbild

| På gång. Ett gäng vandrare på väg i Korpbergets naturreservat.

– För hälsans och naturupplevelsen skull, summerar Björn Esping både dagsturen och hela projektet.