Det var förra fredagen som först Norrköpings kommun informerade om ökade halter av bakterier i Ågelsjön varpå man också avrådde från bad i sjön tillsvidare. Senare kom samma besked från Söderköpings kommun gällande Klarsjön efter att flera av varandra oberoende personer hört av sig om magsjuka efter bad. I Söderköping togs fler prover som skickats iväg för analys och på torsdagen kom svaren: dessa visade att halterna av E.colibakterier är långt under det som räknas som otjänligt.

Man skriver också på Söderköpings kommuns hemsida att man inte vet om det handlade om vattnet när det gäller de som blev magsjuka. Man skriver: ett "scenario kan vara magsjuka på en förskola som via ett barn på en badplats allmänna toalett sprids vidare. En allmän uppmaning är försiktighet och god handhygien."

Detsamma gäller för sjön Ågelsjön som alltså visat höga halter av bland annat E.colibakterier. Även här har ny provtagning visat att vattnet här (samt i de övriga badsjöar som Norrköpings kommun testar) är tjänligt. Är man badsugen är det alltså inget som hindrar från ett dopp längre i nämnda sjöar.