Dum av att ständigt multitaska

Får man återanvända sina egna texter?

Cecilia Lundholm Pålsson.

Cecilia Lundholm Pålsson.

Foto: TittiOlovsson

Krönika2019-11-28 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan kom från en elev under en särskilt stressig period när mycket skulle lämnas in. Uppgiften handlade om hälsa och träning och de hade gjort liknande uppgifter tidigare. Självklart sa jag, det är att vara lite smart. Kolla igenom och utgå från den, säkert kan den utvecklas lite denna gång. Jag tänker göra likadant med denna krönika, då den fortfarande är aktuell. Bara för att livet går i ett lugnare tempo, innebär inte det att jag på något sätt blivit mer strukturerad. Idag skulle jag läsa, bara det, men har hittills hunnit med både trädgårdsarbete, garderobsrensning och att titta på fredagens Idol. Allt halvfärdigt så klart. 

Det börjar med att jag ska hämta en bok på övervåningen. Dagen ska äntligen tillbringas läsande i soffan. Men när jag kommer upp får jag syn på att blommorna behöver vattnas. Går ner igen för att hämta vattenkannan, men uppmärksammar då en del kringströdda kläder som jag borde ta med upp. Väl uppe igen har jag glömt kannan, ner igen, upp med kannan. En del vissna blad behöver nypas bort. Tar i lite för mycket och välter en hel kruka. Jaha, bara att hämta dammsugaren då. Ner igen, upp med dammsugare, kommer på på vägen att jag kan passa på att lyssna på ljudbok när jag nu ändå ska hålla på här en stund. Ner igen för att hämta telefon och hörlurar, fastnar i Facebook med mera och glömmer helt bort vad jag håller på med tills jag får syn på dammsugaren halvvägs upp i trappen. Javisst ja, så var det. När jag ändå håller på att dammsuga kan jag ju ta hela övervåningen för det var visst ett tag sen. Kanske skulle bädda rent också. Måste ut i tvättstugan och hämta lakan, upptäcker att jag glömt att hänga morgonens tvättade maskin. Det måste ju göras. Tillbaka upp i sovrummet utan lakan. Hittar dock en del andra prylar där, som borde bäras ner i källaren. Väl där nere tänker jag att jag skulle kunna passa på att ta upp julsaker. Fast det har på nåt konstigt sätt blivit världens röra där nere, var är egentligen julsakerna? Kanske skulle behöva röja lite här med. Men då borde man ju förstås passa på att slänga en hel del, har vi några sopsäckar? Får åka till affären och köpa. Då kan jag ju passa på att handla middag också. 

Tillbaka med sopsäckar, påbörjar rensning, har redan glömt julsakerna, varför håller jag egentligen på här nere? Jag skulle ju bara sätta mig och läsa och plötsligt är det kväll.

Hjärnforskningen säger ju också att vi blir dumma i huvudet av att ständigt multitaska och jag kan bara hålla med. Det blir ju inte direkt mer gjort när man inte kan hålla fokus, snarare bara en massa oavslutade projekt. 

Skönt att den här texten blev klar i alla fall.