Det var på torsdagen innan jul som man tog ett beslut om att begränsa tillgängligheten på kulturhuset.

– Det här började redan förra hösten men en tillsyn kring brandsäkerheten. Det ledde fram till att kommunen var tvungen att ta fram alternativ till utrymningsväg för rörelsehindrade eftersom hissen inte är säker vid brand, säger Lars Wassrin, kulturutvecklingschef.

Verksamheten har fortsatt som vanligt under året men inför helgerna tog Lars Wassrin kontakt med räddningstjänsten.

– Vi har beställt en ny hiss men eftersom jag vet att det är väldigt populärt med bio i mellandagarna så ringde jag upp innan för att kolla upp ordentligt vad räddningstjänsten anser. De sa att så länge den gamla hissen finns kvar så kan man inte garantera säkerheten och därför tog vi omgående beslutet att begränsa tillgängligheten, säger Lars Wassrin.

Den nya hissen ska levereras strax efter årsskiftet. Den kommer att fungera som en egen brandcell, med extern el, och kan därför användas även om det brinner i lokalerna. Arbetet att byta ut hissen hoppas Lars Wassrin kan vara klart till slutet på februari.

– Det är såklart jättetråkigt men när det gäller säkerheten så kan vi inte tumma på det. Vi hoppas dock att vi kan nå ut till människor så att man slipper bli besviken om man tar färdtjänst hit och sedan inte kommer in. Det är många verksamheter som påverkas: kulturskolan, restaurang Hugo och konferenser. Men säkerheten vid publika grejer är högprio.