Däng’en i svacka heter sommarens föreställning från Vikbolandsspelet. Det är en ideell förening som bildades 1983 och hade sin första föreställning 1984. De har genom åren bjudit på många roliga och fina lustspel och revyer. Utöver föreningen engagerar sig mängder med personer runt omkring.

– Sommarens föreställning utspelar sig kring en idrottsförening någonstans ute på Vikbolandet under 1930-talets slut. Kläder, samhällssyn och även musiken är tidsenlig, berättar Maggan Gustavsson, som är en av manusförfattarna.

Det handlar om ett gäng tjejer i föreningen som så gärna vill spela fotboll precis som killarna. Med lika kläder och lika regler. De vill bli tagna på allvar. 

Artikelbild

| Ensemblen

– Men klubbordföranden tycker det är en absurd idé. Flickor ska hålla på med husmodersgymnastik, fortsätter Maggan.

Man får följa deras strävan för jämlikhet både inom sporten och utanför. Föreställningen bjuder på drama, intriger, fulspel, kärlek, sång, dans, massor av humor och en väldigt förvirrad skönsjungande orienterare från Skåne som dyker upp lite närsomhelst under föreställningen.

Verkliga händelser och personer har inspirerat till manus men hela pjäsen är fritt skriven. Skrivargruppen började skriva på manuset redan för 1 1/2 år sedan, de hade då ingen tanke på att det skulle spelas fotbolls-VM för damer samtidigt. 

– Det blev helt rätt i tiden, säger Maggan Gustavsson.

Artikelbild

| Klubbmöte

Regissör och koreograf är Annika Listén, hon tillsammans med skrivargruppen och ensemblen har sedan första mötet i januari träffats och övat och repeterat. 

Ensemblen består av 18 glada amatörer från närområdet i åldrarna 10 till 70 år plus en dräng. Det har blivit fler repetitioner närmare premiären, sista veckan har de träffats varje dag och nu står de redo och laddade att ta emot publiken. Totalt nio föreställningar ska genomföras.