Region Östergötland får 373 miljoner från regeringen

Region Östergötland får påfyllning i kassan. Regeringen skjuter till 373 extramiljoner.

Kaisa Karro (S) kan konstatera att regionen ges tillskott för att förstärka vården i Östergötland.

Kaisa Karro (S) kan konstatera att regionen ges tillskott för att förstärka vården i Östergötland.

Foto: Pär Andersson

Östergötland2022-02-03 14:30

Regeringen har slutit ett antal överenskommelser med Sveriges Regioner och Kommuner om förstärkningar av hälso- och sjukvården och under torsdagen tog man beslut om utbetalning och fördelning av medlen mellan regionerna. Totalt rör det sig om drygt 18 miljarder kronor.

Region Östergötland tilldelas 373 924 560 kronor.

Pengarna ska bland annat användas för att korta vårdköerna som uppstått under pandemin men också för att öka jämlikheten, effektiviteten och kvaliteten i vården.

Av landets 21 regioner är det bara de tre storstadsområdena som får ett större ekonomiskt stöd än Östergötland.

Folkbladet har tidigare skrivit om Region Östergötland starka finanser. Det preliminära bokslutsresultatet för regionen är 523 miljoner kronor för 2021.

Ökade skatteintäkter, högre avkastning på finansiella placeringar än budgeterat och slopade utvecklings- och utbildningsinsatser för vårdpersonalen på grund av pandemin är några anledningar till det stora överskottet.

– Det är positivt att resultatet blev bättre än förväntat. En stabil ekonomi är en förutsättning för att hantera de utmaningar hälso- och sjukvården står inför, inte minst arbetet att beta av coronaköerna, sa regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) nyligen i ett uttalande från regionen.

Vården är fortfarande i ett ansträngt läge och behov skjuts på framtiden.
– Trots det goda resultatet behöver vi både arbeta ikapp den framskjutna vården till följd av corona och se till att regionens medarbetare får återhämtning, sa Kaisa Karro.

Kaisa Karro vid Linköpings flygplats november 2021
Kaisa Karro vid Linköpings flygplats november 2021
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!