Bredvid höjdhoppsbanan sitter Nora Selling och tittar på när några av hennes klasskamrater hoppar när Rejmyre, Brenäs och Björke skola har en gemensam friidrottsdag.

– Jag tycker bäst om att vara med på de grenar som jag tycker är roliga och känner att jag är bra på. Jag har typ alltid kommit tvåa på sextio meter och vunnit kula, förra året stötte jag sju meter, säger Nora Selling som går i sexan på Rejmyre skola.

Att springa är också ett sätt att avreagera sig på berättar hon.

Artikelbild

| Jesper Jonsson tycker bäst om kulstötning och det är den gren där han känner sig säkrast.

– Om man är arg så kan man springa av sig och så kan man testa hur snabb man är, säger Nora Selling.

Jesper Jonsson går i samma klass och tycker att det är kul att det finns så mycket att göra under friidrottsdagen.

– Jag körde höjdhopp mot några från Brenäs och Björke förut, det är kul att de också är här. De är våra kompisar och vi har kul ihop, berättar Jesper Jonsson.

Hans favoritgren är kula och under eftermiddagen ska han även vara med på långloppet, två varv runt fotbollsplanen.

Artikelbild

| Eleverna gjorde sitt bästa för att slå sina egna resultat.

– Jag är inte speciellt snabb så jag valde bort 60 meter, långloppet kör jag för att det är sista året som jag går på skolan, berättar Jesper Jonsson.

Idrottsläraren Ari Heikki lyfter fram att det vikigaste under friidrottsdagar är att det inte finns något prestationkrav, att eleverna bara tävlar mot sig själva, och att de får chansen att bara ha roligt ihop. Dessutom tränar de andra skolämnen också under dagen, som matematik när de räknar ihop sina resultat till exempel.

Artikelbild

| Jesper Jonsson.

– Sen är det också kul att man träffar sina kollegor i en annan miljö och att föräldrar är med. Det betyder mycket att de kommer och tittar och man får chansen att prata med dem i ett annat sammanhang än annars, säger Ari Heikki.

Sedan 1954 finns det resultatlistor från Rejaspelen, men friidrottsdagen kan ha ägt rum ännu längre tillbaka än så. Eleverna har valt minst två grenar var att ställa upp i och de har kunnat välja mellan längdhopp, höjdhopp, kula, 60 meter eller långlopp. Rejmyre IF har hjälpt till med att göra iordning de olika banorna och kiosken är öppen för föräldrar som är på plats för att heja på eller hjälpa till.

Artikelbild

| Det var full fart och mycket spring i benen under det traditionsenliga Rejaspelen där eleverna fick välja minst två av de fem grenarna att delta i.

– Man ser här att det inte bara är idrotten som är viktig utan även det sociala spelet mellan barnen. Här umgås eleverna med varandra från de olika skolorna och får chansen att verkligen lära känna varandra, säger Ari Heikki.