Carina Perenkranz och Måns Ahlin ska tillsammans med Robert Nilsson och Bjerner Media öppna upp Sveriges största studio för tv-,film- och medieproduktion. Det meddelade Perenkranz och Ahlin under måndagen. Den 1 800 kvadratmeter stora lokalen ska locka filmskapare från hela regionen.

– Vi har känt av det här behovet länge. Vi har hela den lokala och regionala filmnäringen med oss som stöd, säger Carina Perenkranz från Chopp Event.

Portarna till den nya lokalen slår upp den 1 oktober. Den ligger belägen vid Butängen, i närheten av Crazy Pictures studio, och kommer skapa många nya förutsättningar för filmskapare. Till exempel har lokalen åtta meter i takhöjd, möjlighet till green screen och plats att köra in med lastbil. Kontraktet sträcker sig över fyra år och kunderna är både lokala, nationella och internationella produktionsbolag.

– Intresset är redan nu så stort att hösten är fulltecknad. Dessutom kommer det här att gynna skolor och universitet som även de har ett behov av en studio, säger Måns Ahlin från Runda Bordet Film.

Enligt Carina Perenkranz och Måns Ahlin utgör Norrköping en perfekt plats för att öppna upp en ny filmstudio.

– Östsidan av landet har i dagsläget inte det här navet. Vi har Trollhättan och Stockholm men vi ser ett stort behov i den här regionen för filmskapare. Den geografiska placeringen är väldigt gynnsam med närheten till Stockholm, vilket vi också tror kommer vara en konkurrensfaktor då vi kommer erbjuda ett lägre pris än i storstäderna.

Utöver detta tror Carina Perenkranz och Måns Ahlin att en ny studio kommer gynna näringen för många andra lokala företag.

– Vi tänker oss att det här ger ringar på vattnet. Studion kommer involvera många andra företag inom olika branscher, till exempel ljud- och ljudföretag, golvläggare och hotell. I en normalstor filmproduktion ingår runt 40 till 60 personer som alla kommer nyttja olika tjänster runt omkring filmproduktionen, säger Carina Perenkranz.

Beslutet togs i våras efter en branschträff på Strykbrädan. Av de 40 producentföretagen som medverkade uppgav 37 av dessa att det fanns ett behov av en studio i Norrköping.

– Det blev underlaget till att driva frågan vidare. Vi ville möta behoven från filmproducenterna från andra sidan och erbjuda en studio. Nu vågade vi det, regionen och Norrköping är redo, säger Måns Ahlin.