Trygghet testas med knapptryck

Var upplever människor sig otrygga i Norrköping? Det vill Rikshem ta reda på i en ny undersökning.

Knappen kan sättas fast på jackan.

Knappen kan sättas fast på jackan.

Foto: Privat

Norrköpings kommun2019-10-03 06:45

Det ska man göra genom att dela ut knappar med gps-funktion till de hyresgäster som anmält sig till "Trygghetskollen". Hittills har 125 personer anmält sig, men hyresvärden hoppas på fler.

– Jag kan tänka mig det dubbla, eller mer, säger Mats Dahlin, fastighetschef Rikshem Norrköping, som berättar att man har fram till på fredag på sig att anmäla sitt intresse.

– Vi får se hur många det bli. Det ska bli jättespännande att se vad de tycker.

Tanken är att deltagarna ska bära med sig knappen var de än går under tre veckor. Om de upplever otrygghet ska de genast trycka på knappen, varpå platsen registreras hos Rikshem.

– Visar det sig att flera trycker på samma ställe, kan det ge en indikation på att det är en plats man behöver se över, menar Mats Dahlin.

Rikshem har tidigare arbetat för att förbättra tryggheten vid sina fastigheter, genom att exempelvis klippa buskar och se över belysningen. I nöjd-kund-index har man tidigare undersökt de boendes trygghet, men det har uteslutande varit i hemmet. Nu tar man steget ut över hela Norrköping.

– Man måste ju ta sig till våra hus också. Bor man i Hageby kanske man behöver gå genom Vasaparken och det kan vara en otrygg plats, framför allt kvälls- och nattetid. Eller om man bor i Haga och ska ta sig hem från spårvagnen, exemplifierar Mats Dahlin.

När de tre veckorna gått kommer "knapptrycken" sammanställas till en rapport, för att Rikshem själva och tillsammans med andra lokala aktörer, ska kunna öka tryggheten i stan.

– Kommunen är informerad om det här, och vi kan tala om för dem var Norrköpingsborna känner sig otrygga. Samma sak om våra hyresgäster känner sig otrygga när de går förbi en annan fastighetsägare; då kan vi påtala det för dem. Sedan vad de väljer att göra åt det, vet vi inte, säger Mats Dahlin.

Efter kontrollen får deltagarna behålla gps-knappen. Då upphör registreringen, men knappen har flera andra funktioner, som att starta och stänga av kaffebryggaren.

– Det ska bli jättespännande att se vad de tycker och vad vi får fram, säger Mats Dahlin.

Förutom i Norrköping genomför Rikshem "Trygghetskollen" i Helsingborg, Kalmar, Västerås, Östersund, Umeå och Luleå. Totalt har man 30 000 bostäder i Sverige, varav 3 150 i Norrköping. Därmed är man Norrköpings största privata fastighetsägare.

Vasaparken är en plats där människor tidigare uppgett att de känner sig otrygga. Vad Rikshems undersökning visar, återstår att se.
Vasaparken är en plats där människor tidigare uppgett att de känner sig otrygga. Vad Rikshems undersökning visar, återstår att se.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!