Light Festival med lokala installationer

När Light Festival nu drar i gång är en av installationerna "Lavvu" av konstnären Anneli Lindberg och kvinnonätverket Hemma.

Anneli Lindberg och kvinnonätverket "Hemma" med sin husmorsgraffiti har gjort installationen "Lavvu", nu på en flotte i Strömmen till Light Festival.

Anneli Lindberg och kvinnonätverket "Hemma" med sin husmorsgraffiti har gjort installationen "Lavvu", nu på en flotte i Strömmen till Light Festival.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-11-28 08:00

För femte året i rad genomförs Norrköpings Light Festival, med invigning i Carl Johans park på fredag kväll.

I år lyser 25 installationer upp promenaden som börjar i Carl Johans park och går vidare förbi Tyska torget, in i Strömparken och vidare längs Motala Ström och upp genom industrilandskapet.

Nytt för i år är att lokala kreatörer, konstnärer, fastighetsägare, föreningar och näringsliv har engagerats för att skapa en ny lokal prägel. 

Det blir också billigare. Budgeten i år är 1,4 miljoner kronor. De tidigare fyra åren har budgeten legat på i snitt tre miljoner. Samarbetet med Amsterdam Light Festival är avslutat.

– Vi tar vårt ekonomiska ansvar, säger projektledare Maria Olofsson vid Kultur, event & fritid, som också säger att hon i två års tid pushat för att lokala kreatörer ska engageras i festivalen.

Från att tidigare haft åtta verk från Amsterdam och några egna, totalt tio-tolv stycken, blir det nu alltså 25 installationer, lokalt producerade, plus att man återanvänder de fyra installationer som köptes in det första året, bland dem den populära och nu renoverade "Paper Boat" i Strömmen. Förra årets nyhet "I love Norrköping" kommer också tillbaka.

I Västgötebacken lyser "Alla barnens ljusslinga", ett samarbete med förskolorna i Norrköping. På onsdagen sjösattes flotten med installationen "Lavvu" av konstnären Anneli Lindberg och kvinnonätverket Hemma, vid Refvens grund, med hjälp av Cityfiske.

"Lavvu" har tidigare visats vid Löfstad slott. Nu blir den som en upplyst sockertopp, ett isberg, på en flotte i Strömmen.

Tältkonstruktion, som en samisk kåta, med virkade bomullsdukar, blir i sin skörhet en kommentar till "klimatet och vår utsatthet", som Anneli Lindberg säger. Belysningen inifrån gör att man kan se verkets spetskompetens och sätter ljus på kvinnokraft. Och kombinationen av en flotte och integrationsprojektet "Hemma" ger en extra dimension, säger Lindberg.

Andra konstnärer som deltar i festivalen är bland andra Eva Cederwall, Lena Svedjeholm, Christina Schneider och Sahar Burhan.

Visualiseringscenter och Science Park är också med.

Nytt i år är också att perioden för festivalen utökats med tre veckor, från 29 november till den 31 januari.

Också i år, den 5 december, kör man Ljusruset, motionsloppet längs ljuspromenaden, ett exempel på hur man med små medel kan göra ett trevligt evenemang för alla i Norrköping, säger Olofsson.

Här kommer "Lavvu" på lastbil från Bråvalla till Refvens grund.
Här kommer "Lavvu" på lastbil från Bråvalla till Refvens grund.
Karta: Revens Grund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!