KD vill ha förbud mot böneutrop

KD går emot de tre andra partierna i Kvartetten, S, C och L i böneutropsfrågan. KD är för ett förbud.

Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) stöder SD-motionen om ett förbud mot böneutrop.

Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) stöder SD-motionen om ett förbud mot böneutrop.

Foto: Roland Klinga

Norrköpings kommun2019-08-28 19:00

Det är kommunfullmäktige som slutligen avgör frågan om SD-motionen om att förbjuda böneutrop. På onsdagen togs ärendet upp på kommunstyrelsen.
KD går emot de tre andra partierna i den styrande Kvartetten som vill att motionen ska avslås.

– Vi kommer att bifalla motionen. Den är i linje med det ställningstagande som vi gjorde redan 2017, och var tydliga med då, när det var det här med bygglov för moskén, säger kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD). 

–  Vi sa naturligtvis ja till moskén, men nej till minaret, utifrån att vi inte anser att vi ska ha böneutrop. Det är den linjen som vi håller kvar vid. Det är både vad vi tycker här lokalt och även vår nationella linje.

I avsaknad av ett nationellt beslut menar Sjöberg att kommunerna borde ha möjlighet att avgöra frågan.

– Många skjuter över det till polisen, men jag tycker att vi behöver ha en politisk ståndpunkt i detta.

– Sedan har det diskuterats huruvida det är juridiskt möjligt, men då får man väl pröva det juridiskt.

– Vi hävdar att det inte är en religionsfrihetsfråga, säger Eva-Britt Sjöberg, som menar att man kan ha sin tro, och utföra den, utan böneutrop. 

I en debattartikel skriver hon : "En del likställer klockringning med böneutrop. Dessa är dock inte jämförbara. Klockringning i sig är neutralt, de ringer ibland för att kalla till gudstjänst, ibland till minne av en person som avlidit, ibland för att varna för fara. De muslimska böneutropen är tydliga religiösa handlingar, och motsvarar att kristna från sina kyrkor regelbundet skulle ropa ut i närområdena: ”Jesus är enda vägen till Gud."

– Det är en löjlig motion, som bara spelar på rasism mot muslimer. Det är ganska uppenbart att vi har inget moskébygge här som alls är intresserade av att ha något böneutrop, säger Nicklas Lundström (V).

Mia Sköld (MP) stöder inte heller motionen, med hänvisning till religionsfrihet. Hon påpekar också att många muslimer i dag har en app i mobilen stället för böneutrop.

Med anledning av den juridiska omöjligheten att besluta om ett kommunalt förbud yrkar M avslag.

– Som vi förstår finns det idag ingen laglig möjlighet att tillstyrka Mamkovics motion. Jag hoppas dock att varje muslimsk församling som funderar på att ansöka om tillstånd hos polisen är ödmjuka inför hur det kan påverka Norrköping. De borde ha respekt för att det kan öka polarisering mellan olika religiösa grupper och därmed avstå, säger Sophia Jarl (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!