Den externa utredningen har inletts

I gÄr inleddes den externa utredningen av digitaliseringsavdelningen. Kommunen vill bland annat veta om nÄgot brott begÄtts.

Utredning pÄgÄr pÄ digitaliseringsavdelningen.

Utredning pÄgÄr pÄ digitaliseringsavdelningen.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-09-10 07:00

Sedan turerna kring digitaliseringsavdelningen först sĂ„g dagens ljus utanför kommunhuset i mitten av augusti, har kommunen sjĂ€lva börjat utreda vad som hĂ€nt. Först hade den tidigare digitaliseringsdirektören Johan Högne skrivit under avtal för 100 miljoner kronor, trots att han bara haft rĂ€tt att skriva under avtal för max 1,3 miljoner kronor. 

Sedan uppdagades att delegationsbeslut som kommunalrĂ„d Lars Stjernkvist (S) skrivit under inom digitaliseringsavdelningen, till ett sammanlagt vĂ€rde pĂ„ 165 miljoner kronor, aldrig kom fram till kommunstyrelsen. Och i förra veckan avslöjades att en chef fĂ„tt gĂ„ dĂ„ hen misstĂ€nks för mutbrott efter att ha frĂ„gat en leverantör om biljetter till ett konvent i USA för 40 000-50 000 kronor, medan en annan chef stĂ€ngts av under utredning av samma sak. 

Allt detta kommer nu att lÀmnas över till KPMG, som pÄ mÄndagen inledde sitt arbete med att utreda vad som hÀnt pÄ avdelningen.

– Det finns de som sĂ€ger vi inte borde utreda oss sjĂ€lva, och dĂ€rför tar vi in KPMG. Vi kommer att skicka över det vi gjort till dem och sedan fĂ„r de utreda vad som hĂ€nt, om personer ska stĂ€llas till ansvar och om nĂ„got som gjorts Ă€r brottsligt, sĂ€ger kommundirektör Martin Andreae.

Utredningen kommer att ta sex veckor. Fram till den 25 september kommer en parallell utredning av kommunstyrelsens ansvar att genomföras, pĂ„ uppdrag av revisorerna. OcksĂ„ den genomförs av KPMG. 

– Den handlar om kommunstyrelsens uppsiktsplikt. KPMG tittar bland annat pĂ„ om det Ă€r nĂ„got i de formella systemen som klickat, sĂ€ger Martin Andreae.

Vilket konvent utredningen av cheferna handlar om, vill personaldirektör Per-Olov Strandberg inte svara pÄ.

– Det Ă€r föremĂ„l för tvisteförhandlingar med sekretess. Men jag kan sĂ€ga att konventet handlar om it-frĂ„gor och att man Ă„kte pĂ„ det förra Ă„ret. 

Vad gör ni för att förhindra att detta sker igen?

– HĂ€r handlar det om att gĂ„ igenom vad som gĂ€ller vid lou (lagen om offentlig upphandling), mutor och bestickning. Vi har ju riktlinjer och det gĂ€ller att upplysa om vilka skyldigheter man har som anstĂ€lld. Vi planerar Ă€ven att titta pĂ„ kulturer och hur personalen mĂ„r, sĂ€ger Per-Olov Strandberg.

Ja, hur Àr stÀmningen pÄ digitaliseringsavdelningen? Hur mÄr personalen?

– Det Ă€r klart att personalen kan kĂ€nna oro. Det förstĂ„r vi och vi har erbjudit alla att ta kontakt med Previa om de vill.

Vinjett...

Kommundirektör Martin Andreae.
Kommundirektör Martin Andreae.
Karta: RĂ„dhuset
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!