På måndagen träffade partiledaren för Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt först talmannen Andreas Norlén för att därefter hålla en presskonferens angående Vänsterpartiets inställning till den överenskommelse som S, MP, C samt L kommit fram till. Denna skulle enligt plan leda till en omröstning på onsdag där Stefan Löfven var tänkt att prövas i en statsministeromröstning. Nu ser det inte ut att bli så: På presskonferensen meddelade Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet säger nej under rådande omständigheter.

Bakgrunden är alltså att detta förhandlats fram utan Vänsterpartiet och dessutom innehåller skrivningar att V ska hållas utanför inflytande – något som gjort många vänsterpartister höggradigt irriterade. Dessutom innehåller det förhandlade dokumentet en mängd politiska reformer av borgerligt snitt, initierade av L samt C, som provocerat många inom Vänsterpartiet.

Peter Butros (V) är ordförande i Vänsterpartiets östgötadistrikt och h tycker att det man nu kommit fram till är rimligt och riktigt.

Artikelbild

– Det har funnits en diskussion om det här i partiledningen och vi från distrikten har också fått ge vår syn, vi tycker det här är ett väl avvägt och moget beslut, säger Peter Butros till Folkbladet.

Orsaken till att man säger nej i detta läge är flera enligt Butros.

– Den överenskommelse som S gjort med de övriga partierna innebär i stora delar en högerorienterad och nyliberal politik, ja, i många fall mer så än vad Reinfeldt-regeringen genomförde. Men så finns också en del där man jämställer oss med SD och vill hålla oss utanför inflytande; vi kan inte tolerera en sådan skrivning. Vänsterpartiet är pragmatiskt och samarbetar redan med exempelvis C och L i vissa kommuner, påpekar Peter Butros som förvånas över denna passus i överenskommelsen.

– Vi är ingen dörrmatta!

Det finns enligt Peter Butros också mer långtgående risker med att släppa fram detta förslag.

– Då skulle valen framöver i Sverige stå mellan antingen nyliberal eller nationalistisk högerpolitik. Då är det mer rimligt att Ulf Kristersson ställs inför statsministeromröstning på onsdag så får L och C bekänna färg: antingen får de släppa igenom honom eller annars inkludera oss i förhandlingen med S, säger Peter Butros som menar att Vänsterpartiet är väl medvetna om det parlamentariska läget.

– Vi är pragmatiska och vill se Stefan Löfven som statsminister men vi måste inkluderas; man kan ju inte utgå från att vi ska lägga oss platt.