Under torsdagen blev det känt att generaldirektören för Kriminalvården, Nils Öberg, får nytt jobb. Han blir ny generaldirektör för Försäkringskassan och tillträder 3 juni. Per Sunneborn är ordförande för fackförbundet ST inom Kriminalvården. I ett skriftligt svar hänvisar han till vad han sagt till tidningen Publikt. Han säger att han är nöjd med att myndigheten får en ny ledning. Han hoppas att den ska ge ny energi.

– Kriminalvårdens ledning har som uppdrag att se till att vi har platser och pengar. Och det har man inte sett till att vi har, säger han.

Enligt Per Sunneborn vill facket ha en generaldirektör som vill utveckla kriminalvården och skapar förutsättningar för att få mer resurser och fler platser.

Artikelbild

| Nils Öberg byter jobb. Blir ny generaldirektör för Försäkringskassan.

– Vi har delvis handskats vårdslöst med de medel som vi fått. De har inte använts till att rusta anstalter och häkten i tid, utan vi har i stället blivit tvungna att stänga för att de har varit i så dåligt skick. Vi har en administration som har svällt för mycket gentemot kärnverksamheten, säger han.

Per Sunneborn hoppas på en generaldirektör som sätter individen i fokus. Han anser att myndigheten av ekonomiska skäl har börjat tumma på det som myndigheten varit bra på.

– Vi har varit inne på att vi ska spara oss ur det här, stänga ungdomsavdelningar och ta bort isoleringsbrytande insatser. Vi har pratat om att dra ned på återfallsförebyggande verksamheter och programverksamhet. Vår uppgift är ju att försöka bryta det kriminella mönstret, och det går ju inte om man drar ned på det återfallsförebyggande arbetet, säger han.

Vi har sökt Nils Öberg för en kommentar. Han hälsar genom sin pressekreterare att han inte har möjlighet att svara på våra frågor. I ett pressmeddelande kommenterar han dock sitt nya i uppdrag. Han lyfter förtroendefrågan för Försäkringskassan. "Förtroendet för myndigheten blir central i ledningsarbetet och därmed också strävan att öka respekten för de tjänstemän som dagligen hanterar ett stort antal mycket komplexa beslut", säger han.

Regeringen har utsett Stefan Strömberg till vikarierande generaldirektör för Kriminalvården. Han har tidigare varit rikspolischef och chef för Domstolsverket. Senast var han lagman i Stockholms tingsrätt. Under torsdagen blev det också klart att Elisabet Åbjörnsson Hollmark, ställföreträdande generaldirektör på Kriminalvården, blir ny generaldirektör för Statens institutionsstyrelse (SiS). Hon tillträder sin nya tjänst 18 augusti.