Uttalandet som president Donald Trump gjorde den 18 februari 2017 fick snabb spridning världen över – inte minst i Sverige. Folk gick bananas i sociala medier som mer eller mindre flödade över av bilder på vad just de gjorde ”last night in Sweden”. Och medan presidenten hänvisade till bilbränder i en Stockholmsförort, sågs här bilder på helt vardagliga (eller kvällsliga) händelser: fotbollsmatcher, chill i soffan och tandborstning av barn.

Förläggaren Jeppe Wikström på bokförlaget Max Ström såg potential i den blixtsnabba ”rörelsen” som drog igång efter uttalandet och redan dagen efter lade han ut förfrågningar om fotografer, proffs som amatörer, ville vara med och visa en annan sida av Sverige.

– En första reaktion var ofta att ”inget har hänt”, men det händer ju massor med saker hela tiden. Det här är ett svar till Trump och till den sensationsdrivna journalistiken: så här ser det faktiskt ut, förklarar han.

Artikelbild

| Förläggaren Jeppe Wikström säger inte att det inte finns problem, men att det måste nyanseras.

150 fotografier skickades in och nu har 60 valts ut till den utställning som kan ses under sommaren på plan sju på Arbetets museum. Här fins fotografier på allt från fotbollsmatcher, pardanser och ett nyfött barn till tandborstning, fiolspelande och en sjöjungfru. Bilderna är tagna i hela landet, bredden är stor.

– Vi skickade upp en fotograf till Sveriges mest nordligt belägna by. Där fotades den här mannen som kokar komule, säger Jeppe Wikström och visar en bild.

Samtliga fotografier finns även med i den bok som egentligen var själva meningen med projektet från början; att det blev en utställning kan vi bland annat tacka Truls Olin, utställningschef på Arbetets museum för:

– Jag läste en intervju i DN om boken och kontaktade Jeppe direkt för att höra om han ville komma hit och ställa ut. Det är viktigt att vara med på tåget, vi har samma demokratiska värderingar, säger han.

Artikelbild

| Förläggaren Jeppe Wikström och utställningschef Truls Olin.

Bilderna har tidigare visats på pop-up-utställningar, på Fotografiska i Stockholm och i EU-parlamentet i Bryssel.

– Då kom SD och Ukip och höll upp plakat med hur dåligt det är i Sverige. Jag säger inte att vi inte har problem eller utmaningar, men allt måste ändå ses mot en klangbotten av det här. Vi lever i en välfärdsnation och har man tid att sy sina egna sjöjungfrudräkter på fritiden, ja, då har man det bra, säger Jeppe Wikström.

Artikelbild

| Att mata en ren i köket kan också vara en vanlig kväll i Sverige.

Till varje fotografi finns även en kort berättande text.

– Jag tycker inte att en bild säger mer än tusen ord, men en bild och tusen tecken är en perfekt kombination, säger han.

Artikelbild

| Jeppe Wikström visar att det finns många små detaljer i bilderna.

Boken har skickats till Donald Trump, men inget svar har kommit tillbaka.