Lördagens upplaga av trädgårdsmarknaden bjöd som (nästan) alltid på sol och värme och som alltid lockades en stor publik till Färgargården vackra hus och fina gräsbackar ner mot Strömmen. Trädgårdslust arrangeras av Upplev Norrköping i samarbete med Billbäcks Plantskola. Trädgårdsläraren Ylva Landerholm från Billbäcks höll inspirerande och intensiva föreläsningar vid två tillfällen under dagen. När Folkbladet stod i publiken var Ylva Landerholms ämne "odling av perenna växter i urna."

Med stor pondus, planteringsglädje och med pedagogisk finess visade hon hur det bör odlas för bästa resultat.

– Det allra bästa är urnor av trä, de håller emot kylan på ett överläget sätt. Om ni har urnor av annat material så se till att den får stå på frigolit när det börjar bli kallt", sa Ylva Landerholm.

Artikelbild

| Robert Svensson sålde egenproducerad honung.

Hon förklarade att "en urna har ingen baksida" utan det som planteras ska se lika fint ut från alla håll som den kan betraktas från.

På scenen började Landerholm med att plantera en stor Trädgårdsruta. Invid denna växt åkte en ormbunke ner i jorden och sedan planterades en Astilbeplanta.

– Det ska vara lugna blad invid oroliga blad, sa trädgårdsläraren från Billbäcks Plantskola.

Ett stort antal utställare och försäljare var på plats på Färgargården under de fem timmar som Trädgårdslust pågick. Robert Svensson sålde egenproducerad honung vid ett bord. Robert - som tidigare har arbetat på Folkbladet - är engagerad i föreningen Nordbi. Det nordiska biet är vintertåligt och har funnits i våra trakter sedan strax efter istiden och beskrivs i en folder från föreningen som ett "godmodigt, produktivt och mycket trevligt bi."

Artikelbild

| Ylva Landerholm höll trädgårdsföreläsning.

Robert Svensson berättade att föreningen arbetar med att stärka det nordiska biets positioner. Biet har varit utrotningshotat och har trängts undan av "importerade biraser".

– Föreningen bygger upp parningsstationer på platser där risken för inkorsning från andra biraser är mycket liten. Långt ute i skärgården är bra att vara eftersom bin ogärna flyger långt över öppna vatten", sa Robert som bland annat sålde honung som hans bin har skapat av lindarnas blomning vid det gamla fängelset i Norrköping.

Artikelbild

| Carolina, Selma och Sören vid Folkbladetståndet.

Musikalartisten Marcus Fyrberg var konferencier för Upplev Norrköpings räkning vid scenen. Han sjöng själv "Fattig bonddräng" från "Emil i Lönneberga" som Chopp Event spelar på Färgargården i sommar i Carina Perenkranz regi. Fyra barnskådespelare - två Ida och två Emil - bjöd på en charmerande aptitretare från föreställningen.

Utbudet på Trädgårdslust är i stort sett detsamma år från år. Vilket tycks vara precis vad "folk vill ha." Blommor och växter dominerar i stånden men det finns också plats för försäljning av visst hantverk och naturrelaterade produkter. Störst och längst kö detta år hade Ringstads jordgubbsförsäljning. Vid ståndet där Folkbladets papperstidning visades upp för hugade provläsare stod Carolina Nilsson, Selma Andersson och Sören Boström för värdskapet.