Två bilar sätts i samband med morden

På polisens pressträff framkom inte mycket nytt. Men två bilar vill polisenveta mer om.

Lokalpolisområdeschef Peter Wahlberg förstår om folk känner oro, men att risken är liten.

Lokalpolisområdeschef Peter Wahlberg förstår om folk känner oro, men att risken är liten.

Foto: Åsa Hanell

Polisiärt arbete2019-12-05 17:09

– Vi är intresserade av en bil som står och brinner en stund efter skjutningen i Rejmyre, säger Hanna Sjögren, chef för grova brott i Norrköping.

Hon vill inte uttala sig om i princip någonting efter som den förundersökning som bedrivs av chefsåklagare Torsten Angervåg är belagd med sekretess.

Vad det är för vapen som kan ha används? Om vi riskerar att få se en upptrappning av våldet? Om de mördade tillhör ett kriminellt gäng? Vilka brott de är dömda för?

Den andra bilen som väckt polisens intresse har passerat nattklubben på Slottsgatan under natten. 

–  Den ska ha kommit från Drottninggatan och kört mot Kungsgatan, säger Hanna Sjögren, som även anser att polisen har väldigt gynnsamma förutsättningar, att man jobbar brett med förhör och att höra vittnen.

Lokalpolisområdeschef Peter Wahlberg är lika fåordig han när det gäller själva morden, men hävdar med bestämdhet att Norrköpingsborna inte behöver vara mer oroliga nu än innan morden.

Hur kan du säga det? Förut har polisen alltid sagt att det inte är någon risk för allmänheten som inte har några kopplingar till kriminella ska drabbas, men flera människor har den senaste tiden dödats "av misstag" i olika gänguppgörelser. De kriminella har gått över gränsen, men polisen fortsätter att säga att folk inte ska vara rädda?

– Jag säger ändå att risken att utsättas är försvinnande liten. Det är större risk att bli påkörd på ett övergångsställe i morgon, säger Peter Wahlberg.

Samtidigt säger han att han är ödmjuk inför den otrygghetskänsla som drabbar människor när något sånt här händer.

Vad ska polisen göra för att få stopp på skjutningar och sprängningar då?

– Vi måste fortsätta påverka våra politiker och det har aldrig varit så mycket fokus på de här frågorna som nu. Det är polisiärt när det händer, men ett arbete för hela samhället, säger Peter Wahlberg.

Björn Lidö, chef för operativa enheten i region Öst samt regional kommenderingschef i polisens "Operation Rimfrost", som efter att två 15-åriga pojkar sköts i Malmö inleddes i november för att polisregioner ska kunna bistå varandra med både operativa och utredande resurser, deltog också på pressträffen.

Polisregion Öst har poliser i Malmö för att hjälpa till, kommer de att kallas hem nu eller kan det bli så att vi får hjälp från region Norr? Och vem ska hjälpa vem om det är lika jävligt överallt?

– Vi bedömer löpande hur vi bäst använder resurserna, vilket är en utmaning för oss.

Karta: Norrköpings Polisstation
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!