– Det är väldigt uppskattat, större än jag trodde!, säger Johan Rickardsson som är samordnare på kommunens växthusanläggning.

Han har fullt upp med att guida folk som kommer till traktorlasset med de från början 18 000 lökarna på. "Du få en kasse av oss, använd inte din egen" och "du måste ställa dig i kön", får han uppmana flera som släntrar in nedifrån Drottninggatan, och pekar uppåt Rådhusets gavel. Där ringlar sig kön ända upp till korsningen med Trädgårdsgatan.

Helena Bergström och Karin Johansson som jobbar i växthuset i Sylten är för dagen "vakter" och släpper fram de köande i en jämn ström.

Artikelbild

| Ingalill Eriksson har just flyttat från villan, så lökarna får hon sätta ned i dotterns rabatt i Eneby.

– Det flyter på bra. Vi trodde nog att det skulle komma mycket folk eftersom det är så fint väder. Det finns ett stort intresse, säger Helena.

Framme vid traktorlasset plockas det för fullt och påse efter påse vandrar iväg med sina nya ägare för att hitta en ny hemvist i rabatter och odlingar.

– Vi letar bara efter tulpaner, säger Maja Dokic som kommit till utdelningen tillsammans med systerdottern Ellie.

Någon speciell färg?

Artikelbild

| Therese Nordholm fixade lökar, främst Kejsarkronor, till hemmet i Himmelstalunds gård.

– Nej, vi får se vad som kommer upp, det är bara roligt! Vi har en lite kolonilott i Berga.

Lena Ericsson hade hittat såväl tulpanlökar som kejsarkronor. Det sistnämnda var även Ingalill Eliasson på jakt efter. Hon har just flyttat från villan, så lökarna hon får med sig ska hon putta ned i dotterns rabatt i Eneby.

Artikelbild

| På jakt efter lök.

– Det här är så underbart, jag blir så glad! Det spelar ingen roll vilken färg det blir, det är bara kul att se vad som kommer upp.