Snart krävs det e-leg för inlogg på 1177

Då säkerhetskraven på digitala tjänster ökat, krävs snart e-legitimation för att logga in på 1177.

1177 kräver snart e-leg för inloggning.

1177 kräver snart e-leg för inloggning.

Foto: Ellinor Harrysson

Nyheter2019-12-03 20:00

Hittills har det gått att logga in på 1177 med kod, sms eller e-legitimation. Ändringen som nu görs, där kod och sms försvinner, är för att skydda personuppgifter. E-leg krävs från och med den tionde december.

– Den här förändringen innebär att den som vill kunna komma åt sin journal eller andra e-tjänster på 1177.se måste skaffa e-legitimation, förklarar Ann-Sofi Lindeberg, förvaltningsledare inom e-hälsa i Region Östergötland.

Den vanligaste typen av e-legitimation är BankID, som man får genom att kontakta banken. Den som är under 18 år måste ha vårdnadshavarens godkännande för att få ett BankID. Nu finns även en ny e-legitimation som heter Freja eID Plus. Den är framtagen som en alternativ e-legitimation som inte kräver att man har ett bankkonto. Det som behövs är någon typ av godkänd identitetshandling, till exempel pass eller körkort.

Den som redan tidigare har loggat in med hjälp av e-legitimation kan fortsätta göra det som vanligt. Att logga in på 1177.se ger tillgång till olika e-tjänster, som exempelvis patientjournalen, möjlighet att lista sig på en vårdcentral, förnya recept eller kontakta en klinik eller mottagning. Olika typer av behandlingar via internet kräver också inloggning.

– Det är viktigt att den som till exempel genomgår KBT via internet, och brukar logga in med lösenord och sms, ser till att skaffa en e-legitimation, så att det går att logga in och fortsätta behandlingen, säger Ann-Sofi Lindeberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!