Det är måndag, tidig förmiddag och Securitasvakten Emil Bünger gör sitt första arbetspass på skolan.

– Det har bara varit positiva reaktioner och eleverna kommer fram och småsnackar lite.

Tanken är att han ska finnas på plats i de delar av skolan där språkintroduktionens elever går. Det rör sig om 390 nyanlända elever som under en kort tid ska läsa igen grundämnena. De har alla varit i Sverige olika länge och de kommer från många olika länder. Några kan hanka sig fram med hjälp av några svenska ord medan andra som varit här längre pratar flytande svenska. En del har ingen skolbakgrund alls, andra har gått i skola i elva år.

Nishan Zado är 18 år och kom till Sverige för två år sedan från Syrien och pratar redan flytande svenska. Han spelade fotboll på fritiden tills alldeles nyligen.

– Nu har jag tagit en paus eftersom skolarbetet tar all min tid. Vi ska läsa igen många ämnen på väldigt kort tid så jag måste fokusera på skolan, säger han.

Han funderar på att bli byggnadsingenjör vartefter, men har inte riktigt bestämt sig. Han förstår vikten av att sköta sig för att kunna skaffa sig den utbildning han vill, men han förstår att även om han och de andra eleverna vill sköta sig så blir det ibland bråk. Bråk om en liten sak som spårar ut.

– Man kan råka göra något, som att sparka en boll fel, och då börjar det tjafsas. Sedan blir det värre och man börjar kalla varandra för en massa saker och till slut blir någon förbannad och börjar slåss, säger Nishan Zado.

Javid Yousifi är också 18 år. Han kommer från Afghanistan och tycker att det är bra och viktigt med vakter i skolan som håller ordning. Men han skulle hellre gå på en annan skola. På Eber. För Nishan är det okej att gå på Kungsgård, men han tycker att det är synd att det bara går nyanlända här.

– Hur ska vi lära oss svenska om vi inte har några att prata svenska med? Det var bättre förut när det gick svenska elever här också.

Båda grabbarna kommer från länder vars kultur skiljer sig från den svenska och de tycker att det är bra att skolan arbetar med att skapa förståelse för hur det svenska systemet fungerar. Att man pratar om sex, om hur man ska vara mot tjejer, men också hur viktigt det är att äta ordentligt och få tillräckligt med sömn.

Securitasvakten Emil vet inte om han ska vara här fler dagar och det är något som kuratorn Patricia Eriksson tycker är synd.

– Vi vill ju helst ha en och samma person här, någon som jag och eleverna kan känna oss trygga med och som kan bygga ett förtroende.

Patricia har jobbat här som kurator sedan augusti och det märks direkt att hon verkligen tycker om sitt jobb och eleverna.

– Men det är inte min uppgift att fysiskt gå emellan när det blir bråk.

Rektorerna Kerstin Sanner och Claes Göransson har under måndagen inte gått att nå för en kommentar.