På måndag är det dags för Guldbaggegalan igen.

För ett år sedan stod Joakim Sällquist där på scenen och tog emot priset för bästa manlige huvudroll för sin medverkan i "Goliat" där han spelar en kriminell pappa.

Det var hans första filmroll någonsin.

– Nu har man väl landat lite och börjat greppa att jag vann, ändå så känns det lite surrealistiskt ibland, säger han.

Kommer du vara på plats på årets gala?

– Jag är bjuden men jag kommer inte gå. Jag har lite jobb och så som krockar. 

 

Det senaste året har varit intensivt för Sällquist. 

Han har fortsatt sin satsning som skådespelare samtidigt som han haft fullt upp med sitt vanliga jobb som boendestödjare.

– Det har verkligen gått i ett. Jag har delvis jobbat mycket med film, samtidigt har jag jobbat med mitt andra jobb som är lika givande och roligt. Jag hjälper människor att bryta destruktiva livsstilar, säger han.

 

Hans nästa stora projekt som skådespelare är tv-serien Box 21 som har premiär på Viaplay nu på fredag. 

En kriminalserie som är regisserad av Mani Maserrat och bygger på en roman av Anders Roslund och Börge Hellström.

Sällquist spelar karaktären Jochum Lang.

– En gangsteraktig typ som ändå porträtteras som en människa. Det har varit väldigt spännande och roligt att ta sig an den här karaktären. Mina starka sidor är fantasi och inlevelse och jag har gått in i den här karaktären med hjälp av det. Jag har försökt hitta människor i mitt eget liv som jag hämtat inspiration i från och som jag levt mig in i. 

 

Filmen utspelar sig delvis i Rumänien så det har blivit en hel del resor dit under det gångna året.

Till skillnad mot Goliat där rollbesättningen till stor del bestod av amatörskådespelare var det den här gången flera etablerade skådespelare med. Leonard Terfeld, Edda Magnason, Mimosa Willamo och Simon J. Berger är några av de som syns i rollistan.

– Det är klart att det var en anspänning att flyga till Rumänien och träffa en massa professionella skådespelare och vara med i en storsatsning som kostade massor.

 

Efter Box 21 väntar nu nya projekt för Sällquist. Han berättar att han har en del intressant på gång senare i år, men att han inte kan säga så mycket i nuläget.

– Det jag kan säga är att jag vill inte bara göra gangsterroller utan det skulle vara kul att göra något helt annat. Något som folk inte förväntar sig.