I Östergötland blir alla kvinnor från 23 år upp till 70 år kallade till gynekologisk cellprovtagning och varje år tas cirka 37 000 cellprover.

– De flesta prov är normala och det är ovanligt att cellförändringar är cancer, säger Åsa Råsbrink, vårdenhetschef på Kvinnohälsan i Linköping, i ett pressmeddelande. Men, tillägger hon, det är viktigt att gå på kontrollerna regelbundet så att cellförändringar kan upptäckas och behandlas i tid.

Med start denna vecka förbättrar Region Östergötland cellprovtagningen genom att även analysera för humant papillomvirus (HPV), som kan orsaka cellförändringar. Kvinnor som går regelbundet på den gynekologiska cellprovtagningen idag minskar risken för livmoderhalscancer med 88 procent. Med den nya metoden beräknas skyddsgraden öka till 95 procent.

– HPV sprids via sexuella kontakter och är vanligt, säger Maria Åkerlund, vårdenhetschef på Kvinnohälsan i Norrköping. Därför kommer fler nu att få svar som visar förekomst av HPV men att man inte har cellförändringar. Har man inte cellförändringar räcker det att man kommer på nästa cellprovskontroll.

Många flickor vaccinerar sig mot HPV men vaccinet skyddar inte mot alla typer av HPV som orsakar cancer. Det är därför viktigt att ta cellprov även efter HPV-vaccination.

I Sverige får cirka 550 kvinnor livmoderhalscancer per år. Sedan gynekologisk cellprovtagning infördes i slutet av 1960-talet har det minskat till mindre än hälften.