I Vilbergens centrum drar på torsdagsförmiddagen den årliga marknaden igång för 31:a gången. En mängd knallar finns på plats med allt det där man brukar se på denna sorts marknader men mitt bland korvar, plånböcker och kläder finns också en hel del politiska symboler. Det är valrörelse och en marknad är ett utmärkt tillfälle att träffa människor och svara på frågor från potentiella väljare.

S, KD samt SD har tält relativt nära varandra och just denna dag får socialdemokraterna finbesök: S-kvinnor stannar till på sin rikstäckande valturné.

– Vi startade den 18 augusti i Haparanda och kommer att jobba oss ner till Skåne, berättar Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor som tillsammans med förbundssekreterare Susanne Andersson rullar in på parkeringen i en lila hybridbil med S-kvinnor-loggan på dörren.

Artikelbild

| Kristdemokraterna Denise Cassel och Johan Häggblom känner opinionsmässig medvind.

Orsaken till turnén är att man vill sprida kunskapen om de frågor som S-kvinnor ser som viktiga men också att man ser det nära förestående valet lite som ett ödesval.

– När det handlar om jämställdhetsfrågor känner vi att det blivit större skillnader och allt fler känner stark oro för jämställdheten i Sverige, säger Carina Ohlsson och exemplifierar med SD:s förslag om ändringar i abortgränsen och sambeskattning.

– Vi ser särbeskattning och abortlagstiftningen som hörnstenar i den svenska modellen, dessa värden är värda att försvara.

Hon betonar att arbetet inte tar slut i och med valdagen.

Artikelbild

| Det finns mycket smått och gott på Vilbergens marknad.

– Vi arbetar naturligtvis för de här frågorna hela tiden och ser oss själva som en politisk kraft som kan påverka precis som vi gjort historiskt, påpekar Carina Ohlsson och tillägger att det i det nyligen presenterade valmanifestet från S finns med flera av de frågor som S-kvinnor driver.

De går för att förenas med sina partikollegor vid S-tältet dit bland andra ordföranden för S-kvinnor i Östergötland Kaisa Karro också har anlänt. Bredvid har KD sitt tält och till skillnad mot på riksplanet samregerar ju S och KD i Norrköpings kommun tillsammans med L och C så här är stämningen god mellan partierna. Hos KD står Denise Cassel och Johan Häggblom och delar ut material till intresserade. Folkbladet frågar hur det känns efter att KD lyft i de senaste opinionsmätningarna?

Artikelbild

– Det ger energi åt våra valarbetare, det är klart att det varit dränerande att ligga under riksdagsspärren så länge, säger Denise Cassel som ser fram mot den sista veckan innan valdagen.

patrik.selsfors@folkbladet.se

011-200 472