Där lever runt en tredjedel av landets befolkning under fattigdomsgränsen och det är just för människor i slumområdena som Riksbyggen stöder bostadsprojekt genom den svenska biståndsorganisationen We Effect. Eva Sevetin är föreningssamordnare på Riksbyggen och har sin arbetsplats i Norrköping. På lördag är hon en av tolv personer som sätter sig på planet till huvudstaden San Salvador för att i verkligheten kunna se vad pengarna som Riksbyggen skänker går till.

– Riksbyggen är ett kooperativt företag och med det kommer en del principer, som samhällsengagemang. I Sverige stöder vi exempelvis "läxhjälpen", men vi jobbar även globalt, som med We Effect, säger hon.

Genom insamlingar från medlemmar och medarbetare skänker Riksbyggen runt två miljoner kronor årligen till We Effect. Anställda kan bli månadsgivare och de som vill kan välja av att avstå jul- och sommarpresenter, för att i stället skänka en slant till organisationen.

Artikelbild

| We Effect. Det heter organisationen som Riksbyggen stöder.

– Förra året gjordes en lite extra satsning eftersom vi visste att den här resan skulle bli av. Alla som blev månadsgivare fick en lott. Och min lott drogs! säger Eva, som alltså blev den av medarbetarna som fick följa med på resan.

Övriga deltagare är representanter från företagsledningen, ägarna, föreningar, personal och styrelse. Under tio dagar kommer de att tas med runt till olika bostadsprojekt i huvudstaden.

– Vi kommer att träffa allt från de kooperativa organisationerna, till de som håller på att bygga, till de som redan flyttat in i sina hus, säger Eva Sevetin.

We Effect hjälper till med organisationsutveckling av de nybildade kooperativen. Organisationen köper ingen mark eller betalar byggmaterial – till det används så kallade "roterande fonder". En annan organisation sköter sedan den finansiella krediten och kooperativet får låga räntor på sina lån. Till viss del är det personerna själva – ofta ensamstående mammor – som bygger husen de ska bo i. Medlemmarna betalar sedan av på lånen i den mån de kan.

Artikelbild

| Eva Sevetin. Åker till El Salvador med Riksbyggen på lördag.

– När alla hus är klara lottas sedan husen ut bland de som byggt dem, förklarar Eva.

Mellan 2014 och 2016 stödde We Effect 26 kooperativ i El Salvador. Möjligheten att kunna flytta från slummen till ett eget hus, är ofta avgörande för människornas liv.

– De får ett hus att bo i, vilket gör att de kan ta hand om sin hygien och de kan laga sin egen mat, säger Eva och fortsätter:

– Kooperativen ordnar med barnomsorg, vilket gör att föräldrarna kan arbeta och de kan odla för självhushåll. Det skapar förutsättningar för att ta sig vidare!

Eva Sevetin ser fram emot resan.

– Det ska bli jättespännande! Jag har varit i Indien tidigare, men aldrig besökt slumområden, som vi kommer att få göra i San Salvador. Det blir säkert många intryck som man inte kan föreställa sig innan.